Enerji Sektörü ile Alakalı MakalelerSolar Enerji

7.5 kW Güneş Paneli Fiyatları

7.5 Kw Güneş Paneli 

Elektrik tüketim maliyeti, gerek evlerde gerekse iş yerlerinde yüksek tutarlı faturalar ödenmesine sebep olur. 7,5 kW çatı üstüne monte edilen güneş enerjisinden elektrik üretme sistemi özellikle elektrik faturası konusundan muzdarip olan tüketiciler için son derece avantajlı sistemlerden biri olarak görülebilir. Aynı zamanda bu sistem kendini amorti ederek üretimi avantaja dönüştürerek kazanç sağlayabilir.

Çatı GES
Çatı GES

7,5 KW lık güneş enerji sistemi, çatınızın m2 olarak büyüklüğü ve Türkiye’nin neresinde bulunduğunuza bağlı olarak 8.250 KWh – 9.000 KWh yıllık bir elektrik üretecektir. Her ne kadar lineer dağılmasa da (kış aylarında daha az; yaz aylarında daha fazla elektrik üretir) ayda ortalama 700 KWh bir elektrik üretiminden bahsediyoruz. Mesken AG Elektrik fiyatının Ocak 2023 tarifesine göre bütün fonlar ve KDV dahil olarak 92 Krs/Kwh mertebelerinde olduğunu düşünülürse aylık 645 TL/ay gibi 7,5 KW’lık bir güneş enerji sisteminin üreteceği elektrik olmaktadır.

Dolayısıyla siz 645 TL aylık bir tüketiminiz var ise 7,5 KW’lık  GES sistemi sizin için uygun olacaktır. Eğer daha altında veya üstünde bir tüketiminiz var ise ona göre oranlayarak bir sistem uygun olacaktır.

7,5 KW lık GES için çatıda ne kadar bir yerimiz olması gerekir?

7,5 KW’ı sağlamak için son zamanlarda kullanılan teknoloji 72 hücre; 550 watt panel kullandığımızı var sayarsak 14 adet panele ihtiyacımız olacaktır. 550 Wattlık panellerin 2,5 m2 yer kapladığını düşünürsek, 35 m2 sadece paneller için bir yere ihtiyacımız olacaktır. Fakat yürüyüş yolları, kablo kanalları vs. gibi yer kıstaslarını düşündüğümüzde bunu minimum %50 arttırmak; hatta ideal durumda %100 daha fazla bir yerde bu 7,5 KW enerji sistemleri kurmak doğru olacaktır. Buda bize 70 m2 kadar bir yer ihtiyacımız olduğunu göstermektedir.

7.5 KW Güneş Paneli Fiyatları ve 7,5 KW GES Maliyeti

Güneş Paneli Fiyatı

Sistemin en pahalı kısmı, hem parasal olarak; hem de düzgün ürün seçilmesi amacıyla düzgün güneş paneli tedarikidir. Burada Türkiye’de üretim hacmi yüksek, bilinilir markaları seçerek yola çıkmakta fayda vardır. İlk başta ucuza kaçmamak; daha sonra 25 yıl rahat etmeniz anlamına gelecektir. 14 adet 550 Wattlık güneş panelinin fiyatı tanesi 250 USD düşünerek 3.500 USD gibi bir maliyet tutacağını öngörmekteyiz.

Invertör Fiyatı: (Evirici Fiyatı)

7,5 Kw kapasiteli inverter fiyatı olarak 2.750 USD olarak alabiliriz. Aynı şekilde inverter seçiminde ürünün içeriği; servis imkanları iyi araştırılarak karar verilmesi gerekmektedir.

Konstrüksiyon Fiyatı

Buradada farklı çatı tiplerine göre farklı ürün tipleri bulunmaktadır. Burada bu işte tecrübeli bir firma ile sizin çatınıza en uygun sistemi seçmeniz gerekmektedir. Konstrüksiyon için 750 USD olarak hesaplarımıza katabiliriz.

Elektrik-Kablo ve Sarf Malzemeleri  Fiyatı

Güneş Enerjisi AC-DC kablolama-kablo kanalı; GES panosu ve diğer sarf malzemeleri olarak toplamda 800 USD’lik bir masrafımız olacağını öngördük.

İşçilik Fiyatı

Türkiye’de en önemli ve kritik konulardan birisi. Düzgün tasarımlı ve uygulanan bir sistem sizlere hiçbir sıkıntı çıkarmadan yıllarca hizmet verecektir. Firmasından, firmasına değişmekle beraber işçilik olarak 1.000 USD olarak bütçeledik.

Mühendislik Hizmetleri Fiyatı

Sistemin tüketime göre ve ihtiyaçlara göre en uygun şekilde tasarlanması; malzeme seçimi; çatı alanın verimli kullanılması, evrak düzenlenilmesi; evrak süreçlerinin yönetilmesi; uygulamanın kontrolü gibi hizmetler için 1.000 USD öngördük.

“7.5 kw güneş paneli fiyatları ve 7,5 KW güneş enerji sisteminin toplam maliyeti Güneş Paneli 3.500 USD, inverter 2.750 USD, Konstrüksiyon 750 USD, Elektrik Malzemeleri 800 USD; İşçilik 1.000 USD, Mühendislik 1.000 USD; toplamda 9.800 USD bir sistem maliyetine ulaştıracaktır. Bu MWp vurulduğunda 1.306 USD/KWp denk gelmektedir.

7.5 KW Güneş Paneli Fiyatları ve Güneş Enerjisi Yatırım Geri Dönüşü

7,5 KW güneş enerji sisteminin bir mesken abonesi için 1 KWh enerji bedeli 0,92 TL/KWh civarlarındadır. 7,5 KWh bir sistemin yılda 8.400 KWh /Yıl üreteceğini kabul edersek yılda 7.750 TL gibi – takribi 420 USD mertebelerinde bir elektrik üreteceği varsayılabilir. Burada dikkat çekmemiz gereken husus; mesken abonelerin elektrik fiyatının Türkiye’de en düşük olmasıdır. Eğer yaptığımız bu sistem ticarethane elektrik tarifesinden elektrik alan bir abone için olsaydı 3 – 4 yılda geri dönüş sağlanabilecek şekilde getirisi olurdu. Bunu da aklımızın bir köşesine yazmakta fayda var.

7,5 KW Güneş Paneli Fiyatları
7,5 KW Güneş Paneli Fiyatları

7,5 KW Güneş Paneli Fiyatları

7,5 kw güneş paneli fiyatları yukarıda detaylı bir şekilde anlattık. 7,5 KW güneş sistemi fiyatı ve yatırımın geri dönüş süresi sizler tarafından cazip ise; ikinci aşama olan 10 KW ve Altı başvuru için ne gerekli ve 10 KW ve Altı Başvuru Evrakları nelerdir?

İkinci Aşama; 10 Kw ve Altı Başvurular için Ne Gerekli ?, 10 Kw ve Altı Başvuru Evrakları Nelerdir?

10 kW ve altı başvuru evrakları daha yukarıda güçlerle karşılaştırıldığında çok daha basittir. Gereken evraklar aşağıda sıralanmıştır:

  • Başvuru Formu (Islak İmzalı)
  • Mülkiyet Durumu ile İlgili Belgeler
  • Tapu (asıl veya noter onaylı)
  • Kira Sözleşmesi ( asıl veya Noter onaylı)- Minimum 2 yıl süreli olmalı
  • Kullanım Hakkını Gösteren Belge (Aslı ya da Noter Onaylı Versiyonu)
  • Noter onaylı Karar Defteri (Karar defterinin olmaması durumunda noter onaylı izin belgesi)
  • Abonelik Durumu ile İlgili Belgeler
  • Mevcut Abonelik var ise Tekil Kod
  • İnşaat Ait Yapı Ruhsatı veya İnşaat Yapı Ruhsatı Yerine Geçen Bir Belge (Mevcut abonelik yok ise)
  • İç Tesisat Proje Kapağının Onaylı Hali (Mevcut abonelik yok ise)
  • Yetki ile ilgili Belgeler
  • Nufüs Cüzdanı Fotokopisi (Gerçek Kişiler için)
  • Yetki Belgesi – Vekaletname (asıl veya Noter Onaylı)
  • İmza Sirküleri-İmza Beyannameleri (asıl veya Noter Onaylı)
  • Faaliyet Yasağına İlişkin Beyanname

Her ayın sonuna kadar yukarıdaki belgelerle dağıtım şirketine yapılan başvurular; eğer herhangi bir eksiklik yok ise bir ay içerisinde sonuçlandırılır; ve başvuru yapılan aydan sonraki ay 20-25’inde çağrı mektubu almaya hak kazanılır.

Güneş Paneli Fiyatları 

Güneş ışığının üretime dönüştürülmesi günlük kullanılan elektrik maliyetini azaltarak ihtiyaç noktasında ev veya işyerinin bütün elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılar. Güneş ışınları belli saatlerde dünyaya yoğun olarak gelir. Güneş ışınlarının % 0.01 oranında kullanılması elektrik üretimi için yeterlidir. Bu kadar düşük oranda dahi gelen güneş ışınlarını elektriğe dönüştürmek güneş panelleri ile oldukça kolaydır. Sistem son derece mantıklı bir biçimde işler. Güneş paneline güneş ışığı çarpar, ışığı emen solar hücreleri güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştürür. Güneş paneli fiyatları günlük kullanılan elektrik tüketiminin amorti edilmesi ile büyük bir avantaja dönüşür. Güneş paneli kurulumu bu konuda deneyimli firmalar tarafından kısa sürede gerçekleştirilir.

Güneş paneli 2 farklı biçimde bulunur. Bunlardan bir tanesi polikristal solar hücre yapısına sahip, diğeri ise monokristal hücre yapısına sahip panellerdir. Ancak günümüzde ev ve işyerleri için yoğun olarak kullanılan polikristal hücreli güneş panelleri artık yeni teknolojiler olarak kendini monokristal hücre yapısına sahip panellere bırakıyorlar. Ayrıca monokristalin hücrelerde artan hücre büyüklükleri ile daha yüksek güce sahip (Watt), daha büyük paneller üretilmektedir. Monokristalin hücrelerle üretilmiş 550 watt panellerden başlayarak 700+Watt paneller üretmek mümkün olmaktadır.  Bir diğer alternatif ise esnek solar panellerdir. Esnek solar panel diğer panellere göre daha hafif bir malzeme yapısına sahiptir. Esnek solar panel diğerlerine göre daha yüksek maliyetlidir. Önümüzdeki süreçte evlerin ve iş yerlerinin çatılarına güneş solar paneli döşenerek, herkesin kendi elektriğini üretmesinin yaygınlaşması hedefler arasındadır.

En Verimli Güneş Paneli

Günümüzde en verimli güneş paneli en son yeni nesil teknolojik donanımla üretilen paneller olup; her geçen yıl panellerin verimliliği artmaktadır. Panel verimliliği (Efficiency); esasında panelin yer verimliliğidir. Günümüzde panellerde kullanılan hücrelerin hem boyutları değişmekte; hem de bir panelde kullanılan hücre sayısı değişmektedir. Son yıllarda 60 hücreli paneller yerine 72 hücreli paneller kullanılmaya başlanmış olup; 60 hücreli paneller 1,62 m2 yer kaplarken; 72 hücreli paneller 2,1-2,25 m2 yer kaplamaya başlamışlardır.

  • Bu panellilerin verimlilikleri %21 -%22 oranındadır.
  • Ayrıca hücre boyutları da değişim göstermekte olup 158,75 mmlik hücreler yerine, 166mm, 182mm ve 210 mm olarak değişmektedir.
  • Artan hücre büyüklükleri ile beraber 550 Watt ve 600+Wattlık modül güçlerine ulaşmak mümkün olmaktadır.
Güneş Enerji Panelleri Kullanım Ömrü Ne Kadardır
Güneş Enerji Panelleri Kullanım Ömrü Ne Kadardır

Güneş Enerji Panelleri Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Günümüzde güneş enerjisinin üretime dönüşmesini sağlayan santraller yaklaşık olarak 25+ yıl kullanım ömrüne sahiptir. Türkiye’de kurulan güneş panellerinin Türkiye’nin genel olarak aldığı ışınım düşünüldüğünde kendini amorti etme süresi 3-4 yıl arasında değişmekte olup;  oldukça kısadır. Firmaların her geçen yıl teknolojik çeşitliliğe sahip paneller üretmesi ile bu sürenin daha da aşağı çekileceği kesindir. Güneş Panellerin ömrü degradasyon denilen parametre ile ölçülür. Güneş panellerin ömrü genelde ilk yıl %2,5-3 arasında degradasyona (güç kaybı) tabi olur, ondan sonraki yıllarda bu güç kaybı yılda %0,5 -%0,7 arasında değişir. Dolayısyla ilk başta 100 birim üreten bir panel 25 yılın sonunda 83 birim enerji üretir. Zaten bu sebepten dolayıdır, pekçok panel firması panelelre 12 yıl ürün garantisi, 25 yıl üretim garantisi vermektedir.

Dolayısıyla güneş panellerinin ömrü 25+ yıldan fazla bri zamandır. Bunu Almanya’nın en önemli araştırma ensititüsü olan Frauenhofer enstitütüsü de teyid etmektedir.

Gelişen teknolojiler çerçevesinde paneller gelişmiş ülkelerde; 10-15 yıl sonra değiştirilmesi düşünülmektedir; buna “re-power” denmekte olup; bunun sebebi ise aynı alandan daha fazla güç elde etme isteğidir. Bu değişim sırasında çıkan eski paneller; daha fakir ülkelerde kullanılmak üzere satılmaktadır.

En verimli güneş paneli baz alınarak kendini 2,5-3 yılda amorti eden sistem kurulması maliyetin son derece düşük olduğunu gösterir.

Solar çatı üstü güneş panelleri, çatının müsait olması durumunda çatıya kiremit gibi döşenerek sağlamlık bazı alınarak monte edilir. İşyeri veya apartman çatılarına kurulabilir çeşitliliğe sahiptir. Böylelikle binalar ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretir. Çatıların enerji santraline dönüştürülmesi uzun vadeli bakıldığında hem tüketici açısından son derece avantaj sağlar, hem de üretilen fazla enerjinin satılması sağlanırken boşa harcanması da önlenir. Çatı güneş enerji santralleri farklı enerji üretimine sahiptir. Genelde ev çatılarında 3kw – 5 kw,7,5 kw, 7 kw ve 10 kw olarak üretim yapar. Bunun dışında kullanılacak alanın büyüklüğü ve küçüklüğüne bağlı olarak paneller değişebilir. Her türlü çatıya uygun sistem projelendirilerek kurulabilir. Bu konuda firmalar tarafından projelendirme sizin istek ve tercihlerinizde dikkate alınarak en uygun olan elektrik miktarı hesaplanarak yapılır.

Güneş paneli projesi ile elektrik üretimi sağlanabildiği gibi aynı zamanda da güneş enerjisinden yararlanarak üretilen enerji ile sulama da yapılır. Güneş enerjili sulama sistemleri elektrik enerjisinden farklı olarak kullanılacak alana ve yere göre farklı projelendirilerek oluşturulur. Güneş enerjisinin kullanılabileceği alanın bu kadar geniş olması gelecekte insan yaşamını kolaylaştıracak ve düşük maliyette elektrik üretimi sağlamasına yardımcı olacaktır. Teknolojik gelişmeler bütün alanlarda olduğu gibi mühendislik alanında da oldukça gelişmiştir. Yüksek maliyetli ödenen elektrik faturaları gerek apartmanlarda gerekse bireysel kullanımda bütçeyi olumsuz olarak etkileyen önemli bir konudur. Enerjinin üretime dönüştürülmesi ekonomik anlamda büyük bir avantaj sağlar.

Sizde hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz iletişimden bizlere ulaşın. Ucuz, kaliteli ürün gamı ve uzman ekibiyle yenilenebilir enerjiye adım atın. 

İlginizi Çekebilir: Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? (EKB Sorgulama)

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ayhan boluda evımın catısına bahısı gecen gunes panellerı ıle uretılen elektırık sıstemı kurmak ıstıyorum kurmak ıstıyorum butun ocaktan tutun her seyı elektrıkle karsılanacak ıkı katlı ev ve gararjı kapsamasını ıstıyorum bana bır fıyat hedaplaması vermenız mumkunmu saygılarımla Ayhan 0546 14 14 024 selamlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Teklif Alın