Solar Enerji
Trend

Çatıya Güneş Paneli Kurmak için Gerekli Belgeler

Çatıya güneş paneli kurmak için gerekli belgeler ve lisanssız güneş paneli hakkında detaylara bu içeriğimiz den ulaşabilirsiniz.

Bu içeriğimiz 25 Ağustos 2020 / 17:06 tarihinde  güncellenmiştir.

Bugünlerde en popüler konulardan bir tanesi de çatı üzeri güneş sistemleri. Fakat bu konuda internette doğru ve güncel bilgiye ulaşmak her zaman kolay olmuyor.

Bizler de bugünkü yazımızda bu konuyu baştan aşağıda irdeleyerek sizleri bilgilendirme istedik.  Bu yazıda asıl değineceğimiz konu ise başvuru süreci sonucunda çağrı mektubunuzu çıkartabilmek.

Lisanssız GES Başvurusu Nereye Yapılır?

Her abone bulunduğu yerin bağlı olduğu dağıtım şirketine başvurusunu yaparak bu süreci başlatabilir. Mesela, İstanbul Anadolu yakasında ise lisanssız güneş enerjisi santrali kurmak istediğiniz yer, o zaman AYEDAŞ sizin başvuru yapacağınız adres olacaktır. Ya da İstanbul Avrupa yakasında iseniz, o zaman başvuru yapacağınız kurum BEDAŞ olacaktır.

Başvuru İçin Önden Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Öncelikli olarak mevzuat 10kW kurulu güç altı ve üstü olarak ikiye bölünmektedir. 10 kW altında olan yerler genelde mesken aboneleri olup, 10 kW üzerinde olan yerler ise Ticarethane ve Sanayi abonelikleri olmaktadır. Tabi istisnalar kaideyi bozmaz. Biz bugünkü yazımızda firmamızın ana hedef kitlesi olan 10 kW ve üstü aboneler için olan başvuru sürecini detaylandırıyor olacağız.

Başvuru için Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Dilekçe ve Ek 4 Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu (Yönetmelik Ek – 1)
  • Vekaletname
  • Ticaret Sicil Gazetesi ve Ortaklı Yapısı
  • Tapu Aslı
  • Elektrik Faturası
  • Dekont – Başvuru Harcı
  • Tek Hat Şeması
  • GES Teknik Değerlendirme Formu
  • Aplikasyon Krokisi
  • 37. Madde- Feragat Beyanı

Çatı GES Gerekli Belgeler

Dilekçe ve Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu (Yönetmelik Ek-1)

Dilekçemiz içinde başvurusu yapılan abonenin bilgileri, ne için başvuru yapıldığı, projenin kurulu gücü, gerekli adresler, varsa vekalet sahibinin bilgileri gibi birçok bilgi bulunmalıdır. Bu dilekçenin detayı dağıtım şirketinden dağıtım şirketine göre değişebilmekte ama özü genelde aynı kalmaktadır. Gözünüzde canlanması adına aşağıda bir örneğini görebilirsiniz.

Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formunu buradan indirebilirsiniz.

Gerekli Belgeler 1

Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formuna gelince, burada aslında dilekçenin içinde bulunan bazı bilgiler ile ilave bilgilerin olduğunu görebilirsiniz. Buradaki önemli noktalardan bir tanesi bir haritacı tarafından alınacak olan çatı köşe koordinatları (ED50-6 derece). Bunun için hazırlanacak dosyanın adı “Aplikasyon Krokisi”.

Bu dosyanın bir kopyası da ayrıca başvuru evrakları arasında bulunuyor. Daha sonra buna detaylıca değiniyor olacağız. Şimdilik bu aplikasyon krokisi içerisinde ED50-6 formatında hazırlanmış olan çatı köşe koordinatlarını Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu içerisinde ilgili yere yazıyor olmalıyız. Önemli olan nokta bu köşe koordinatlarını yazarken sıra ile aynı yönde ilerleyerek yazmamız ve en sonunda başladığımız noktaya ulaşarak daireyi kapatmamız.

Diğer önemli bir bilgi ise yönetmelik ve ilgili maddesi. Eğer lisanssız güneş enerjisi santralini çatı alanına kurmak istiyorsanız o zaman 5.1.c maddesi üzerinde, eğer araziye kurmak istiyor iseniz o zaman 5.1.ç maddesi üzerinden başvurunuzu hazırlıyor olmanız gerekiyor.

Önemli Not: Arazi kurulumu yapacak iseniz o zaman kurduğunu lisanssız güneş enerjisi santrali sadece tesisinizi iç tüketimi için kullanılabilir ve anlık olası ihtiyaç fazlası üretim üzerinden bir gelir elde edemiyor olursunuz. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Güncel mevzuat çatı üzeri kurulumları için daha mantıklı bu aşamada.

Gerekli Belgeler 2

Vekaletname

Bu belgeye eğer başvuruyu bizzat firma yetkilisi yapmıyor ise ihtiyacınız oluyor olacak. Eğer MY Enerjisolar gibi bir EPC firması seçti iseniz başvurunuzu yapması ve devamında tüm işlemleri anahtar teslim sizin adınıza hayata geçirmesi için, o zaman ilgili dağıtım şirketinde, TEDAŞ’ta, ilgili belediye veya il müdürlüklerinde (OSB içinde ise OSB’de dahil edilmeli) ve TEİAŞ’ta sizin adınıza işlemleri götürebileceğinden emin olmanız lazım.

Ticaret Sicil Gazetesi ve Ortaklı Yapısı

Bu noktada firmanın sahipleri kim ve benzeri bilgileri içeren Ticaret Sicil Gazetesi ve Ortalık Yapısı belgelerine ihtiyaç var. Bunlar standart olduğu için daha fazla detay vermeye gerek yok

Tapu Aslı

Aslında bu noktada noter tasdikli tapu örneği yeterli olacaktır.

Elektrik Faturası

En güncel faturanızın bir kopyası yeterlidir.

Dekont – Başvuru harcı

250 kW ve altındaki başvurular için bir başvuru ücreti alınmayacak olup 250 kW ve üzerindeki güçler için ise 830,9 TL + KDV = 980,47 TL gibi bir bedelin ilgili dağıtım şirketinin hesabına yatırılması gerekmektedir. Bunun için lisanssız GES başvurusu yapacağınız dağıtım şirketi ile iletişime geçip onların IBAN numarasını talep etmeniz gerekmektedir.

Bu hususta lisanssız GES başvuru bedeli yatıracağınızı belirtmeniz önem arz etmektedir. Ayrıca parayı gönderirken açıklama kısmına başvurusu yapılan elektrik aboneliğinizin numarasını yazmanız işleri kolaylaştıracaktır. Her dağıtım şirketinin talebi bir diğerinden farklı olabilir, onların yönlendirmesine göre hareket etmenizi tavsiye ediyorum. Aşağıda konu ile alakalı tebliği bulabilirsiniz.

Gerekli Belgeler 3

Tek Hat Şeması

Artık bu konuda teknik bir danışmanlığa ihtiyaç duyuyor olacaksınız. Yine her dağıtım şirketinin sizden beklentisi farklı olabilir, o yüzden kendilerine danışmanızda fayda olacaktır. Bu süreçte yapmanız gereken şey ise dağıtım şirketinden güncel tek hat şemanızı bir dilekçe ile talep ediyor olmanız ve oradaki bilgiler ile beraber yapılacak lisanssız güneş enerjisi santrali bağlantısı için basit bir tek hat şeması çizdiriyor olmanız işleriniz kolaylaştıracaktır.

GES Teknik Değerlendirme Formu (CD)

Teknoloji ne kadar ilerlese de bu excel üzerinde hazırlanacak olan teknik değerlendirme formunu bir CD veya DVD’ye çekip lisanssız güneş enerjisi başvuru formunuz içerisinde ekliyor olmanız gerekiyor.

Gelelim içeriğine. Burada önemli miktarda teknik bilginin doldurulması gerekiyor. Tek Hat şeması gibi bu form için de bir danışmanlık hizmeti almanızda fayda var.

Aplikasyon Krokisi

Bu nispeten hazırlanması kolay bir belge ama tabi ki haritacı değil iseniz yine kendi başınıza yapmanız mümkün değil. Bu hizmet için bir haritacı bulmanız gerekmekte ve bu haritacıdan lisanssız GES başvurusunun yapılacağı çatı alanının köşe koordinatlarını ED50-6 derece formatında aldırmanız gerekiyor. Bu dosyanın kaşe ve imzalı versiyonu başvuru dosyanız giriyor olacak.

37. Madde- Feragat Beyanı

Bu standart bir belge. Örneğini aşağıda bulabilirsiniz. Bunun bir çıktısını başvuru yapacak kişinin imzalaması gerekmektedir.

Gerekli Belgeler 4

Yukarıdaki belgeleri hazırladıktan sonra ilgili dağıtım şirketinde randevu alarak başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Daha sonrasında ilk etapta başvurularınız evrak yönünden değerlendirilip takip eden ayın 15’inden internet üzerinden sonuçları açıklanıyor.

Tabii süreç burada bitmiyor. Bu aşamada eğer evrak yönünden bir eksiğiniz yok ise bir sonraki adıma geçiliyor ve başvurunuz TEİAŞ tarafından incelmeye tabi tutulup lisanssız güneş enerjisi santrali başvurunuz başvuru yapılan yerde teknik olarak mümkün mü, bir kısıt var mı diye incelemesi yapıldıktan sonra bir sıkıntı yok ise TEİAŞ size onay veriyor ve Çağrı Mektubu’nuzu alıyorsunuz.

Çağrı Mektubu demek işin artık yapabilirsiniz demek. Bir şartla, o da nihai projeniz ile TEDAŞ’a başvuru yapıp son onayları almanız gerekiyor lisanssız GES yatırımızı yaptıktan sonra bağlantı anlaşmanızı yapabilmeniz adına.

Referanslarımız

Eğer tüm bu süreçleri bir firma üzerinden yönetmek istiyorsanız bize başvuruda bulabilirsiniz. Ön fizibilitenizi yapıp yapılacak iş üzerinde mutabık kaldığımız durumlarda tüm süreci yönetim, daha sonrasında ilgili tedarikleriniz yapıp proje kabullerinizi tamamlayabiliyoruz. Bu sayede sizde yenilenebilir enerji üreten ve ihtiyacı olan elektriği kendi yatırımında sağlayabilen firmalar kervanına katılmış oluyorsunuz.

Güneş paneli fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için Güneş Enerjisi Paneli Modelleri ve Fiyatları 2022 makalemizi inceleyebilirsiniz.

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Güneş enerjisi sistemleri kurmak için neler gerekiyor nerrelerden izin almam gerekiyor benim numaram 05418651573

  2. Henüz iskanı alınmamış inşaatı bitmiş olan tavuk kümesim için başvuru yapabilir miyim?

  3. 6000 m2 fabrika çatısı üzerine düşünüyoruz , 3000 m2 imar barışı yapılmış 3000 m2 yapılmamış üretilen elektiriği satışında sıkıntı yaşar mıyız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Teklif Alın