2022 Yılında Elektrik Güvence Bedeli Güncel Bilgileri
Elektrik Faturası Güvence Bedeli Nedir ve Nasıl Sorgulanır
Elektrik Güvence Bedeli Nedir?
Yeni bir eve taşındığınızda evinizin doğalgaz, su, elektrik gibi hayati değer taşıyan aboneliklerini açtırmanız gerekir. Sizden önce oturan kişi aboneliğini iptal ettirmemişse bile abonelikleri kendi üzerinize almalısınız, aksi takdirde devlet bunu usulsüz kullanım olarak görmekte ve yaptırım uygulamaktadır. Bu içeriğimizde elektrik güvence bedeli nedir, elektrik faturası güvence bedeli sorgulama nasıl yapılır, elektrik güvence bedeli iadesi nasıl yapılır gibi sorulara yanıt aradık.
Elektrik Faturası Güvence Bedeli Nedir?
Elektrik aboneliği başvurusu yaparken belli bir miktarda ödeme yapmak durumundasınız. Bu ödemenin içerisinde dosya bedeli, damga vergisi, kesme/bağlama bedeli ve güvence bedeli bulunmaktadır. Elektrikte güvence veya teminat bedeli sorumlu elektrik dağıtım firması tarafından alınır. Güvence bedelinin amacı, sözleşmenin sona ermesi veya sözleşme sahibinin başka bir yere taşınması durumunda son faturaya yansıyan tüketilmiş enerji bedelini güvence altına almaktır. Yani borcun ödenmeme ihtimaline karşın alınmış bir önlemdir, sözleşme sahibi kullanmış olduğu elektriğin ödemelerini yapmazsa bu ücret güvence bedelinden tahsis edilir.
Elektrikte Güvence Bedeli Ücreti 2022
Abonelik işlemleri sırasında peşin olarak alınan ücretler, elektriğini açtırmak istediğiniz yere göre değişkenlik göstermektedir. Güvence bedeli, aboneliğini alacağınız yerin elektrik gücü kaç kW ise birim fiyatla çarpılır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenen ücretler, her sene farklılık göstermektedir. 2022 yılı için bu ücretler her 1 kW başına evler için 37,6 TL iken ticarethaneler için 106,9 TL’dir. Sözleşmedeki meskenin veya ticarethanenin gücü 5 kW altında olsa bile hesaplama işlemi 5 kW üzerinden yapılır. Yani ödenecek elektrik güvence birimi mesken için minimum 188 TL, ticarethane için minimum 534,5 TL’dir.
Hangi elektrik abone grubuna bağlı olduğunuzu buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Elektrikte Güvence Bedeli İadesi
Başka bir yere taşınmanız durumunda eski sözleşmenizi iptal edip güvence bedelini geri alabilirsiniz. Bunun için öncelikle sözleşme yaptığınız elektrik dağıtım şirketine gitmeniz gerekmektedir. Firmalar geri ödemeyi nakit veya havale yoluyla yapabilmektedir. Nakit ödeme yapılmıyorsa abonelik iptali esnasında hesap numaranızı vermeniz durumunda güvence bedeli 5 iş günü içerisinde hesabınıza gönderilecektir. Borcunuz yoksa depozitonuzu geri alabilirsiniz. Borcunuz varsa bu bedel depozitonuzdan düşecektir. Abonesi olduğunuz yerden çıkıp sözleşmenizi iptal ettirmediyseniz ve yerinize bir başkası gelip yeni sözleşme yaptıysa aboneliğiniz otomatik iptal olur. Bu durumda da ilgili şirketin müşteri hizmet şubesine gidip güvence bedelinin iadesini talep edebilirsiniz.
Elektrik faturasının güvence bedeli iade tutarı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen TÜFE oranına göre hesaplanmaktadır. Bu yüzden kesin bir tutar söylenmemekle birlikte, yatırılan tutarla aldığınız tutar arasında fark olacaktır.
Elektrik Aboneliği Nasıl Açılır?
Her bölgenin elektriğine bakan farklı elektrik tedarik firmaları bulunmaktadır. Öncelikle şehrinizdeki elektrik firmasını öğrenmeniz gerekmektedir. Ev sahibi iseniz yanınızda kimliğinizi, tapunuzu, varsa sayaç bilgisi için eski bir elektrik faturasını ve DASK poliçesini götürmeniz gerekmektedir. Fatura yoksa tesisat veya sayaç numarasını öğrenmeniz de yeterli olacaktır. Kiracıysanız yanınızda tapu yerine kira sözleşmesini bulundurmak durumundasınız. Eğer elektriğini açtırmak istediğiniz yer bir ev değil de ticarethane ise şirket sahibinin veya vekâlet verdiği kişinin nüfus cüzdanı, vekâlet verdiği kişinin vekâletnamesi, vergi dairesi ile vergi numarası, sayaç numarası, DASK poliçesi ve tapu ya da kira sözleşmesini yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Hizmet merkezine gitmek istemiyorsanız eğer varsa şirketin internet sitesinden, yoksa E-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
Elektrik Güvence Bedeli ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Elektrik Güvence Bedeli İadesi Ne Kadardır?
Elektrik Güvence Bedeli 2022 Ne Kadar?
Elektrik Güvence Bedeli İade Ediliyor mu?
Güvence Bedeli Nedir?
Güvence Bedelini Kim Öder?
Güvence Bedeli Kaç Taksit?
Taşındıktan Sonra Güvence Bedeli Ödeyecek miyim?
İlginizi Çekebilir: Elektrik Güvence Bedeli 2023
Çatımda ne kadar elektrik üretebilirim diyorsanız aşağıdaki GES eğitim serimiz tam size göre…
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol
2 Yorum