Enerji Sektörü ile Alakalı MakalelerSolar Enerji

Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliği (VAP) Nedir?

Enerji Tasarrufu Nedir?

Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Günümüzde birçok kaynaktan enerji üretimi yapılabilmekte iken enerji tüketimi de her geçen gün aynı oranda yükselmektedir. Enerji tüketimine müteakip çeşitli sebeplerden ötürü enerji tasarrufunun önemi de aynı oranda artmaktadır. 

Öncelikle bu makalemizde enerji tasarrufu nedir ve nasıl yapılır sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız.

Enerji tasarrufu basit bir tanımla üretimde ya da konforda herhangi bir kısmaya gitmeden aynı işi daha az enerji ile yapabilmektir.

 Enerji tüketimine paralel artan üretim arkasında doğal kaynakların tükenmesi, çevre kirliliği ve maliyetlerin artması sorunlarını getirmektedir. Nüfus artışı ve sanayileşmenin yaygınlaşması sebebi ile büyük ölçekli talebi karşılamak için kurulan enerji üretim sistemleri ekolojik dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. Bu da küresel bir krizi tetiklemektedir.

Enerji kaynakları üretim bakımından ikiye ayrılır; yenilenemez ve yenilenebilir enerji kaynakları. 

Yenilenemez enerji üretim kaynakları; kömür, petrol, doğalgaz ve nükleer enerjidir.

Yenilenebilir enerji üretim kaynakları; odun, bitki atıkları, jeotermal enerji, güneş, rüzgar, hidrojen, gelgit ve dalga enerjisi vb.dir.

Enerji tasarrufu nasıl yapılır sorusunun yanıtını basit şekilde aşağıdaki maddelerde vermeye çalışacağız.

  1. Kapılarınızın ve pencerelerinizin boşluklarını kapatarak ısı kaybını önleyebilirsiniz.
  2. Evdeki aydınlatma tercihlerinizi tasarruflu LED veya floresandan yana kullanabilirsiniz.
  3. Elektrikli ocak kullanıyorsanız, kullandığınız tencerenin ocaktan büyük olmasına dikkat edin. Böylece ısı kaybını önleyebilirsiniz.
  4. İhtiyacınızdan fazla su ısıtmaktan kaçınabilirsiniz.
  5. Evdeki aydınlatma kaynaklarınızı oda köşelerine yerleştirerek yansımadan faydalanarak ışığı yayabilirsiniz.
  6. Oyun konsolları, müzik seti, televizyon gibi cihazlar, beklemedeyken(stand by) de elektrik tüketirler. O yüzden tamamen kapatabilirsiniz.
  7. Ütünüzü kumaş cinsine göre en düşük seviyede ayarlayabilir ve kullanım bitiminden 5-7 dakika önce fişten çekebilirsiniz.
  8. Miktarları az olduğu takdirde bulaşık ve çamaşırlarınızı ekonomik programda yıkayabilirsiniz.
  9. Fırınınızın kapağını pişirme esnasında sürekli açıp kapamak her açılışta 10-15°C ısı kaybına neden olur. Uzun süre fırın kapağınızı açık bırakmayarak bu ısı kaybını önleyebilirsiniz.
  10. Saçınızı ne kadar ıslakken saç kurutma makinası kullanırsanız, o kadar fazla enerji tüketirsiniz. Saçınızı havluyla iyice kurutursanız bu enerji kaybını önleyebilirsiniz.
  11. Sıvılarınızı ağızlarını kapatarak, yemeklerinizi de saklama kabına koyarak buzdolabında saklamalısınız. Bu şekilde yiyecekleriniz daha az nem salacaklardır. Buzdolabının daha fazla enerji harcamasını bu yöntemle engelleyebilirsiniz.
  12. Bulaşıklarınız için en verimli yıkama sıcaklığı 50°C’dir. Bu sıcaklıkta yıkamanız yeterlidir ve bu seviyede makinanızın daha az enerji tüketimi yapmasını sağlayabilirsiniz.
  13. Buzdolabınızı fırın, radyatör gibi ısı üreten gereçlerden uzağa yerleştirebilirsiniz.
  14. Çamaşır ve bulaşık makinanızı yerleştirirken sağında ve solunda boşluk bırakmaya çalışabilirsiniz.
  15. Buzdolabınızın mevsimsel ayalarına dikkat edip zamanında yapabilirsiniz.
  16. Buzdolabınızda buzlanma olması aşırı enerji tüketimine sebep olur. Buzları eritip aşırı tüketimi engelleyebilirsiniz.
  17. Fazla deterjan kullanımı yıkamayı zorlaştırdığı için ekstra enerji tüketimine sebep olur. Gereğinden fazla deterjan kullanımından kaçınabilirsiniz.
  18. Bulaşık makinanızda yıkama bittikten sonra kapağı açıp kuruma sağlayabilirsiniz.
  19. Elektrikli alet satın alırken enerji sınıflarını kontrol edebilir, yüksek olanları tercih edebilirsiniz.
  20. Elektrikli süpürgenizin toz haznesini sık sık temizlerseniz temizlik süresini ve verimini kısaltarak tasarruf edebilirsiniz.
Türkiye’de enerji üretimi yılda ortalama %4-5 artarken tüketim %7-8 artmaktadır. Bu oran dünyanın neredeyse iki katıdır. 

Enerjiden tasarruf etmek, enerji kullanım kalitenizi ya da üretim performansınızı düşürmez.

Verimliliği Artırıcı Proje – VAP Nedir?

18 Nisan 2007’de yürürlüğe giren 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu” ve 27.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 28097 sayılı “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” içeriğinde, endüstriyel işletmelerde Verimlilik Arttırıcı Projelerin (VAP) uygulanmasına dair destekler ve düzenlemelere yer verilmiştir. 

Genelde endüstriyel işletmelerde enerji müzakere çalışmaları ile belirlenecek enerji tasarrufuna yönelik önemlerin uygulanmasına dair projeler, Verimlilik Arttırıcı Proje (VAP) adlandırılmaktadır. VAP Projeleri işletmelerde enerjiden oluşacak atıkların, kayıpların ve enerjinin verimsiz kullanılmasının önüne geçmek amacıyla hazırlanmaktadır. Yıllık enerji tüketimleri 500 TEP ve üzeri olan sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ve üretim yapan işletmeler VAP kapsamındadır.

VAP İşletmeye Gelir Kazandırır mı
VAP İşletmeye Gelir Kazandırır mı

VAP İşletmeye Gelir Kazandırır mı?

Enerji Bakanlığı VAP Projeleri için %30 Hibe desteği vermektedir. İşletmeler yalnızca bu hibe ile kazanç sağlamazlar. Yapılan proje üretim miktarı aynı kalırken enerji giderlerini büyük ölçüde düşüreceğinden maliyetler de azalmaktadır. Proje bedeli olarak 5.000.000 TL üst limit bulunur ve Verimlilik Arttırıcı Proje’nin %30 oranına denk gelen 1.500.000 TL ödeme olarak alınır.

VAP’den Nasıl Yararlanabilirim? VAP için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Endüstriyel işletmelerde verimlilik arttırıcı proje desteklerinden faydalanmak için şartlar aşağıdaki gibidir:

  1. Enerji Bakanlığı’nın veri tabanında (ENVER PORTAL)’da kayıtlı olmak.
  2. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’ne (YEGM) enerji tüketim ve üretim miktarlarının bildirilmiş olması.
  3. İşletmede enerji yöneticisi bulundurulması.
  4. ISO 50001 belgesinin bulunması veya bu standarda uymak için gerekli çalışmalara başlanmış olması (bir belgelendirme kuruluşu ile sözleşme imzalanması).
  5. Yıllık enerji tüketim miktarının 500 TPE üzerinde olması.
Başvuru esnasında en fazla 5 proje sunulabilmektedir. Proje başı yatırım tutarı en fazla 5.000.000 TL olarak belirlendiğinden 5 proje için 5*5.000.000 TL =25.000.000 TL için toplam hibe tutarı 7.5000.000 TL olacaktır.

Projelerde maksimum geri dönüş süresi 5 yılı geçmemelidir.

Enerji yatırımlarınıza çatı üzeri güneş enerjisi sistemi (GES) ile başlayabilirsiniz. Konu ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki makalelerimizi ve rehber videolarımızı inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Çatıya Güneş Paneli Kurmak için Belgeler

Fabrikalar için Güneş Enerji Sistemleri ve Fiyatları 2020

Solar Enerji Sistemleri Fiyatları 2020

Hibrit GES ile Mevcut Yatırımınızdan Daha Fazla Verim Alın

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Teklif Alın