Ev İçin Güneş Paneli Maliyet Hesaplama Rehberi
Güneş ışığı çok önemli bir kaynaktır. Bu kaynağın enerjiye dönüştürülerek insanların yararına kullanılmasını sağlayan sistemde güneş panelleridir. Güneş ışığı miktarı hesaplandığında, tüketilen enerji kaynağının 10 bin katı olduğu görülür. Bu zengin kaynağın kullanılması ise çok önemli bir teknolojik gelişmedir.
Güneş Panelleri Ne İşe Yarar?
Güneş panelleri, önemli bir enerji kaynağı olan güneş ışınlarını, insan kullanımı için çevirme işlevini görür. Dünyaya ulaşan ışınların ufak bir miktarını bile kullanmak yeterli kaynağı sağlayacaktır. Güneş panelleri ne işe yarar dendiğinde, güneş panelleri aracılığıyla, dünyaya ulaşan ışınlar elektrik enerjisine dönüştürülür. Yenilebilir enerji kaynaklarının en başında güneş gelmektedir. Güneş paneli, yenilebilir enerji kaynakları adına büyük önem taşımaktadır.
İnsanoğlunun pek çok ihtiyacını gidermek için enerjiye ihtiyacı vardır. Enerji kaynakları ise bu noktada önem kazanır. İnsanların enerji ihtiyacı arttıkça temin etmek daha zor olmaktadır. Hem daha bol enerji kaynağı bulmak, hem de bunu doğaya zarar vermeden yapmak çok önemlidir. Tabi ki ortaya çıkan maliyetlerde olayın başka bir boyutunu oluşturur.
Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?
Güneş panelleri nasıl çalışır dendiğinde çalışma prensibi ise oldukça basittir. Yapısında bulunan silikon hücreler yardımıyla, kendisine ulaşan güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürür. Panellerin üzerinde, gelen güneş ışınlarını emmeye yarayan solar adı verilen hücreler mevcuttur. Güneş paneli güneş ışınlarını direkt olarak enerjiye çevirdiği için çok önemlidir.
Bir güneş panelinin verimi, kullanıldığı hücrenin güneş ışığını elektriğe dönüştürme oranı ile belirlenir. Güneşin bu gücünü enerjiye çeviren sistem sayesinde hayat çok kolaylaşır. Kazanılan güneş enerjisi oranı oldukça yüksektir. Ortamda bulunan tüm elektrikli aletler bu cihaz sayesinde rahatça kullanılır. Güneş enerjisi sayesinde her alanda elektrik enerjisi sağlamak mümkündür.
Güneş Paneli Verimliliği
Güneş panelleri sayesinde, yaşam alanı olan her yerde güneş enerjini kullanılır hale getirilebilir. Güneş paneli verimliliği oldukça fazladır. Tüm enerji kaynaklarından daha fazla önemlidir. Paneller üzerinde güneş hücreleri vardır ve bu hücrelere akım söz konusudur. Panellerin kurulduğu bölgeye göre veya mevsime bağlı olarak panelin verimliliği değişebilir. Kurulum öncesi enerji miktarı hesaplanarak seri ya da paralel sistem kurulumu yapılır. Güneş panelleri hem evlere hem de iş yerlerine kurulabilir.
Güneş Panelleri Çeşitleri(Modelleri)
Güneş panelleri çeşitleri(modelleri) bulunmaktadır. Sistemler ilgili doğru yerlerden bilgi alarak sistem ile ilgili işlemler yapılır. Güneş panelleri belirlenirken iki değişik hücre tipine göre seçilir. Polikristal solar hücre yapılı ve mono kristal solar hücre yapılı olarak bilinen güneş panelleridir. Bu iki sistemden daha yaygın olanı ise polikristal hücreli güneş panelleridir.
Polikristal güneş paneli, maliyet olarak daha hesaplıdır. Bu sistemde silikon maddesi ham haliyle eritilir. Bu işlemden sonra ise kare hücre haline dönüştürülür. Maliyetinin daha düşük olması ise daha fazla talep görmesini sağlar. Maliyet olarak daha düşük olan polikristal güneş paneli, verimlilik olarak ta düşüktür. Polikristal güneş panellerinin verimlilik oranı hesabı ortaya konduğunda ise 13-16 civarında olduğu görülür.
Buna karşılık monokristal güneş panelleri daha yüksek dereceye sahip silikon ile üretilir. Bu da sistemin verimliliğini etkilemektedir. Kullanılan malzemenin verimliliği ile doğru orantılı olarak ürünün verimliliği artmaktadır. Polikristalde 13-16 olan oran burada 15- 20 oranına çıkar. Monokristal paneller daha yüksek verimlilik isteyenler için uygun olacaktır. Fakat fiyat olarak daha pahalıdır.
Güneş Panelleri Üretimi
Güneş panelleri üretimi sırasında kullanılan en temel malzeme silikondur. Yüzde yüz oranında saf olan silikon ile üretilirler. Panel üretimi sırasında kullanılan kum ise güneş ışığını elektriğe dönüştürür. Temel diğer bir madde ise kullanılan bor maddesidir. Bor maddesi, silikonun pozitif kutba dönüştürülmesi için kullanılır.
Güneş panellerinin oluşumunda kullanılan iki temel madde gümüş elementi ve silikondur. Güneş panelleri yapı olarak güneş hücresinden meydana gelir. Hücre denilen şey ise silikon parçalarıdır. Sistemin en büyük avantajı silikon maddesinin dünyada çok fazla olmasıdır. Güneş pilleri içinde silikon vardır ve bu silikonlar güneş enerjisini absorbe eder. Böylece bunu elektron enerjisi haline dönüştürmüş olur. Bu hücreler yapı olarak pillere benzerler ( + ) ve ( – ) kutupları vardır.
Gümüş elementi güneş panellerinde kullanılan bir elementtir. Bu element sayesinde hücrelere ulaşan güneş enerjisinin tamamı kullanılabilir. Bu daha az atık daha çok enerji anlamına gelmektedir. Silikon levhalar üretim sırasında soğuma işlemi ardında dinlendirilir. Levhalar üzerinde yansıtma özelliğinin düşürülmesi işlemi yapılır. Bunun içinde küçük piramitler oluşturulur. Böylece levhaya gelen güneş ışınlarının daha fazla tutunma işlemi sağlanır. Ayrıca fosfor malzemesi de silikon olan levhaya işlenir.
Güneş Paneli Fiyatı Ne Kadar?
Güneş paneli fiyatı ne kadar sorusu araştırılmaktadır. Güneş panelleri seçerken doğru yere doğru seçimi yapmak gerekir. Güneş panellerinin çeşitliliği oldukça fazladır. Güneş panellerinin fiyatları ile doğru orantılı olarak kaliteleri de değişmektedir. Güneş paneli seçerken kalitesine, verimliliğine ve garanti koşullarına dikkat etmek gerekmektedir. Güneş panelleri düşünüldüğünden daha karmaşık sistemlerdir. Doğru malzeme ile üretilmelidir. Teknoloji gelişimi ile birlikte fiyatlar düşmektedir. Ama hala yüksek maliyetler söz konusudur. Enerji tasarrufu düşünüldüğünde miktar önemli olmayacaktır.
Bir Ev İçin Ne Kadar Kw Güneş Paneli Gerekiyor?
Güneş panelleri değerlendirilirken watt cinsinden düşünülmektedir. Örneğin 250 wattlık bir panel ile 350 wattlık panel arasında 100 wattlık bir fark söz konusudur. Güneş panelleri watt cinsinden hesaplanır. Düşük watt fiyat olarak ta düşüktür ama verimliliği de düşük olacaktır. İhtiyaç duyulan güneş paneli hesaplaması için çatının yüzeyi hesaplanmalıdır. Ayrıca bulunulan yerdeki iklim koşulları göz ününe alınır.
Bir ev için ne kadar kW güneş paneli gerekiyor sorusunun cevabını vermek için pek çok faktör göz önüne alınmalıdır. Bu hesaplamayı yaparken, daha önce kullanılan enerji oranlarını bilmek faydalı olur. Önceki faturalardan bu oran tespit edilebilir. Hesaplama sırasında evin bir saatlik enerji ihtiyacı tespit edilir ve bölgedeki ışınım ile güneş süresi çarpılır. Çıkan rakam panelin watt’ına bölünür. Böylece panel ihtiyacı hesaplanmış olur.
Güneş Paneli Hesaplama
Güneş paneli hesaplamak için yapılması gereken bazı işlemler vardır. Öncelikle bulunduğunuz yerde iklim koşulları ve güneş ışığı oranı bir kriterdir. Ayrıca güneş panellerini yerleştireceğiniz çatının ölçüsü de hesaba katılmalıdır. Önceki faturalara bakarak kullanılan enerji miktarı ortalama olarak hesaplanır. Bu ihtiyaca göre de panel sayısı hesaplanır. Güneş paneli hesaplama tek bir kritere bağlı değildir. Panel yaptırmak amacıyla başvuracağınız yerler bu desteği sağlayacaklardır. Hesaplarda kullanımınız KW saat olarak çıkacaktır.
Güneş Enerjisi Panelleri Devlet Desteği
Güneş enerjisi panelleri devlet desteği bulunmaktadır. Devlet destekli panel alımı için bu şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bunun için ilk öncelik güneş enerjisinin yoğun olduğu yerlerde yaşamaktan geçmektedir. Bu bölgeler ise devlet tarafında belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda bölgeler 1.ve 2. Bölge olmak üzere ikiye ayrılır. Hibe desteği almak isteyenlerin bu bölgelerde bulunması gerekir. 2020 yılında belirlenen şartlar bunu gerektirmektedir. Bölgeler ise şu şekilde belirlenmiştir. Birinci grup olarak belirlenen yerde 7 il bulunmaktadır. Bu iller ise şunlardır
- İstanbul
- Ankara
- İzmir
- Bursa
- Antalya
- Muğla
- Eskişehir
İkinci grup olan yerlerin sayısı ise 13 il olarak belirlenmiştir. Birinci grupta olanlar daha öncelikli olabilir. İkinci grup ise;
- Kayseri
- Çanakkale
- Aydın
- Adana
- Kırklareli
- Sakarya
- Edirne
- Isparta
- Bolu
- Denizli
- Yalova
- Tekirdağ
- Sakarya
Taşınabilir Güneş Paneli
Güneş panellerinin geniş ve ağır olanlarını kurmak hiçte kolay değildir. Eğer taşınabilir paneller kurulacaksa bunların kurulumu daha rahat olabilmektedir. Bu panellerin kurulumu kadar taşınması da kolay olacaktır. Panellerin yüzeyleri küçük hücreler şeklindedir. Hücreler, silikon katmanından meydana gelir. Güneş ışığı bu panellere ulaşır ve fotonlar ise silikon tabakasının arasında elektrik sahası oluşturur. Bu elektrik sahası ince metal şeritler aracılığıyla toplanır. Daha sonra bunlar depoda saklanır. Bundan sonrası ise cihaza güç için kullanım aşamasıdır.
Taşınabilir güneş paneli konut veya iş yeri kullanımı için çok uygun değildir. Bu yerler için küçük kalmaktadır. Bu paneller görünüm olarak ta daha küçüktür. Katlanabilir veya bir çanta görünümünde olabilir. Elektrik üretimi veya depolanması içinse akü veya invertör ihtiyacı olabilir. Panelin bulunduğu bölgeye, panelin kapasitesine veya boyutuna göre verimliliği de değişecektir. Güneşin durumu veya havanın bulutlu olması panelin verimliliğini etkileyecektir. Kamp veya karavan için daha uygundurlar.
Güneş Enerjili Sulama Sistemleri
Güneş enerjili sulama sistemleri çok fazla talep edilmektedir. Sulama ihtiyacı olan ve tarım arazisi olanlar için oldukça gerekli bir sistemdir. Mevsimlik sulama söz konusu olduğu içinde oldukça yararlı bir sistem olarak karşımıza çıkar. Ayrıca sisteme yapılan yatırım, şebeke elektriği kullanım maliyeti ve diğer maliyetler düşünüldüğünde mantıklı bir yatırımdır.
Güneş enerjili sulama sistemleri kurulmadan önce alanda keşif yapılması gerekmektedir. Doğru sistemin kurulması için bu keşif gereklidir. Panel kurulumu sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Panellerin verimli olması için güney yönüne kurulması doğru olacaktır. Ayrıca panellerin gölgeli bölgede kalmamasına önem verilmelidir. Bu ayrıntılara dikkat edilirse verim alınır.
Paneller kurulurken saplama sistemi ya da beton üzerine konumlandırması yapılır. Paneller bu alt yapının üzerine oturtulur. Panellerin yerleştirme işleminden sonra ise elektrik bağlantıları tamamlanır. Panellerin bulunduğu yere yakın pano inşa edilir. Pompa ile ilgili tertibatlar düzenlenir. İsteğe bağlı olarak taşınabilir sistem burada da kullanılabilir.
Panellerin ayaklarının sağlam olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü panellerin ömrü yaklaşık 30 yıldır. Bu süre boyunca ayaklarında sağlam kalması önemlidir. Kullanımları ise oldukça kolaydır. Bu sistemi oluştururken yapılan maliyet bir süre sonra fazlasıyla karşılanır. Sistemin montajı da usta ellerde kısa sürede halledilir. Panolarda yaklaşık 10 yıl dayanır. Benzin ya da mazotla çalışan pompaların maliyeti çok daha fazla olacaktır.
Çalışma prensiplerine bakılacak olursa; günün ilk ışıkları ile birlikte enerji üretimi de başlar. Sistem oldukça kullanışlı bir sistemdir ve yaklaşık 3 yıl içinde kendini amorti edebilir. Günün ilk ışıklarından, gün batımına kadar pompa çalışabilir. Öğlen güneşi ile birlikte verimlilik en yüksek seviyeye çıkar. Havanın bulutlu olması durumunda da sistem çalışmaya devam eder. Kapasite 0’de %60 seviyelerine düşecektir. Yağmurlu günlerde ise zaten su ihtiyacı olamayacağından her zaman kullanımı söz konusu olacaktır.
Güneş Paneli Seti
Güneş paneli seti dendiğinde jel akü, şarj kontrol ünitesi ve inverter sistemden oluşan üç parçadan bahsedilmektedir. Güneş paneli orman evlerinde, bağ evlerinde veya karavanlarda ya da kamp alanında kullanılabilir. Üretilen enerji şarj kontrol ünitesi ile aküye depolanır. Aküdeki enerji ise inverter ile 220 volt enerjiye çevrilir. Kullanım prensibi bu şekildedir.
Güneş Paneli Satın Al
Güneş paneli satımı yapan çeşitli firmalar bulunmaktadır. Güneş paneli satın al şeklinde bir arama yapıldığında firmaların bilgilerine ulaşmak mümkün olacaktır. Ürünlerin ucuz olmasında daha önemlisi kaliteli ve verimli olmasıdır. Doğru ürün alınırsa yatırılan para bir süre sonra kendini amorti edecektir. Buna dikkat etmek gerekir.
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol
Bir Yorum