Solar Enerji

Güneş Enerjisi Panel Temizliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Güneş enerjisi panel temizliği nedir, nasıl yapılır, konu ile ilgili detaylı bilgilere makalemizin içeriğinde erişebilirsiniz.

Güneş panellerinin temizliğinde yaygın olarak ultra deiyonize saf su ve içki bazlı temizleyiciler kullanılmaktadır. Alkol bazlı temizleyiciler temizlik sonrasında güneş ışınlarını engelleyebilecek izler bırakıyor olsa da ürünün donma sıcaklığını düşürdüğü için özellikler kış ayları için seçenek edilmektedir.

Ancak mevsim şartlarına bağlı kalmadan üst düzey verim yakalamanın yolu ultra deiyonize saf su kullanılarak yapılan temizlikten geçmektedir.

Güneş Panellerin temizliğinde temizliğin yapılacağı vakit da ehemmiyetlidir. Paneller güneş ışığına dolaysız olarak maruz kaldığı için sıcaklıkları yüksek olur.

Temizlik için en uygun vakit dilimi güneş ışınlarının az olduğu, sistemin oranla daha soğuk olduğu sabah veya akşam saatleridir. Panellerin temizliği genel olarak mevsim geçişlerinde gerçekleştirilmektedir. Her mevsim başlangıcında temizlik önerilir.

Güneş Panellerin Temizliği
Güneş Panellerin Temizliği

Güneş Enerjisi Paneli Kirlenme Nedenleri

  1. Taşıma su ile yapılan yanlış temizlik neticesinde oluşan kireç izleri.
  2. Ağaçlardan gelen reçine ve organik salgılar.
  3. Endüstriyel hava kirliliği neticesi oluşan is ve müessese.
  4. Isıtma, soğutma ve abu havalandırma neticesi oluşan is ve müessese.
  5. Stabilize yollardan ve demiryollarından gelen toz ve egzoz gazları.
  6. Kuş ve haşere pislikleri.
  7. Hayvan çiftlikleri, deniz gibi alanlara yakın olan santrallerdeki tuz ve amonyak izleri.
  8. Uygun olmayan ekipman ve personel ile yapılan yanlış uygulamalar neticesinde oluşan kırılmalar, mikro çatlaklar ve yanlış kimyevi neticesi oluşan korozyon

Temizlik Fotovoltaik Sisteme Zarar Verir Mi?

 Bilinçli ve doğru kişiler tarafından yapılan panel temizliği sisteme fayda sağlar.

  • Doğru bir uygulamada güneş panel sistemlerinin yüzeyi çizilmez.
  • Temizlik kimyasalları ve seyreltici sıvılar uygun biçimde kullanılırsa fotovoltaik camlar kireç tutmaz.
  • Kimyasal artığı kalmaması için yeteri kadar durulama yapılmalıdır.

Güneş Panelleri Temizlenmezse Ne Olur?

Temiz olmayan fotovoltaik sistemlerin enerji üretim hücrelerine güneş ışınları daha az ulaşır.Gözle görülür biçimde üretim verimi düşer.

Temizlenmeyen solar panellerin üzerinde doğal olarak toz, toprak, is, hayvan pislikleri, yaprak ve su lekeleri birikir. Güneş paneli camlarında kir katmanları oluşur. Temizlenmeyen camlara güneş değdikçe katmanlar dahada sertleşir. Fotovoltaik sistemler temizlenmeyince ömrü kısalır.

Güneş Enerji Paneli Temiz Ve Kirli Panel Üretim Değerleri

Güneş Enerji Paneli Temiz Ve Kirli Panel Üretim Değerleri

Yukarıdaki grafikte turuncu renkteki üretim grafiği 1 mw temiz panel santralinin üretim verisini göstermektedir.   Antalya bölgesi temmuz ayındaki üretim 215 mw olarak gerçekleşmiştir.

Aynı bölgede bulunan gri renkteki üretim grafiği 1 mw    Kirli panel   temmuz ayı üretimini göstermektedir.  Antalya bölgesi temmuz ayında kirli panel üretimi 161 mw olarak gerçekleşmiştir. Yaklaşık olarak %25 üretim kaybı gerçekleşmiştir.  53 mw Fark oluşmuştur.

Yaklaşık kirli panel nedeniyle temmuz ayı kayıp = 7000 $

Güneş Enerji Sistemleri (GES) Panelleri Maruz Kaldığı Dış Etkenler Nelerdir?

  • Şebeke suyu ve taşıma su ile yapılan yanlış temizlik neticesinde oluşan kireç izleri,
  • Ağaçlardan gelen reçine ve organik salgılar,
  • Endüstriyel hava kirliliği sonucu oluşan is ve kurum,
  • Kuş ve böcek pislikleri,
  • Isıtma, soğutma ve iklimlendirme sonucu oluşan is ve kurum,
  • Stabilize yollardan ve demiryollarından gelen toz ve egzoz gazları,
  • Hayvan çiftlikleri, deniz gibi alanlara yakın olan santrallerdeki tuz ve amonyak izleri,
  • Uygun olmayan ekipman ve personel ile yapılan yanlış uygulamalar neticesinde oluşan kırılmalar, mikro çatlaklar ve yanlış kimyasal sonucu oluşan korozyon

Güneş Paneli Temizliğinde İonize Saf Suyun Önemi

Demineralize su yani bir diğer adıyla iyonize su, yüksek derecede kaliteli bir sudur ve su içerisindeki katyon ve anyon iyonlarının giderilmesi ile oluşur. Bu suyu elde etmek için, deminerilizasyon tesisi veya de iyonizasyon tesisinde uzmanlık gerektiren ekipmanlar ile üretim yapılması gerekmektedir.

  • Yüzeylerde tortu maddesi kalmaz. Bu nedenle de güneş ışığını iyi emer,
  • Su iletkenliği az olduğu için, temizlik esnasında yüksek voltaja maruz kalma olasılığı azdır,
  • Bitki ve otları su gibi beslemediği için, paneller etrafında gölge yapabilecek oluşumlara neden olmaz,
  • Kurulama gibi işlemlere ihtiyaç duyulmaz,
  • Uzun süre panellerin temiz kalmasını sağlar ve aynı zamanda toz, polen gibi maddelerin panellere yapışmasını engeller,
  • Uzun yıllar ilk günkü gibi yeni kalır ve korozyona uğramaz. Dolayısıyla uzun ömürlü olurlar,
  • Sürekli ve düzenli olarak temizliği yapılan panellerde, diğer panellere göre % 30 daha verimle çalışırlar,
  • Bu yüzden Güneş enerjisi santrali panel temizliği için dünyada da De İyonize Saf Su kullanımı tercih edilmektedir,

Güneş Panelleri Temizliği için Kullanılacak Su : TEMİZLİK İÇİN UYGUN OLAN!

Güneş panelleri temizliği için kullanılacak Deiyonize Saf su “0″ μs (Mikrosimens) değerinde olmalıdır veya buna yakın bir değerde olmalıdır.

  • Güneş paneli temizlğinde en enömli dikkat edilecek konu suyun iletkenliği; elektrik geçirimidir. Buda μs (Mikrosimens) ile ölçülür. Panel üreticileri tarafından önerilen, temizlikte kullanılması gereken sudur! 
  • Fiziki özelliklerinden dolayı yüksek ıslatımlık ve çözüm gücüne sahiptir. Yüzeyde bulunan partiküllere bağlanır, bu kirler su ile birlikte akar gider. Kuş pisliği v.b. gibi ağır kirlenmeleri bile rahatlıkla çözer. Temizlik sonrası ayrı bir çekme ya da kurulama işlemine gerek bırakmaz.
  • Doğrudan güneş ışığında bile lekesiz ve izsiz kurur.

Su ön arıtma sistemleri suyu mixbett reçinesinden geçirerek deiyonize eder, mineraller (calsiyum ve magnesyum vb) reçine kabında kalır. Giren  su kalitesine göre mixbett reçinenin ömrü değişir. Ancak ön arıtma sistemi ile önceden depolanmış su kullanıldığında, reçine ömrü 100 kat artabilir. Kuyu suyu da anında deiyonize edilebilir.

Profesyonel Olmayan Biçimde Temizlik Yapılırsa Ne Olur?

Profesyonel olmayan temizliğin sonucu sadece enerji üretiminde azalma değildir, ciddi hasar da söz konusudur. GES’in çalışmaya başladığı ilk 1-2 yılda, yanlış yapılan temizliğin verdiği hasar bu süre içinde çok az belli olur. Ama bu süreden sonra hasar kendini göstermeye başlar.

Yanlış uygulamalardan dolayı panellerin çizilmesi dışında, camında ve çerçevelerinde bazı kimyasal reaksiyonlar oluşur.  Ayrıca temizlikte kullanılan kuyu suyu her kullanımında microskopik katmanlar oluşturur. Bu katmanlar zaman içinde göz ile görülür halde ışık geçirmeyen bulanıklıklara sebep olur ve temizlenmesi çok zor ya da imkansız hale gelir.

Kirlenmeleri yanlış metod ile gidermeye çalıştıkça kör döngü oluşur ve panellerin ömrü vaat edilenden çok daha önce sona erer. GES çalışanlarının kendi imkanları ile temizlik denemelerinde sonuç hep aynı oluyor. Paneller zarar gördükten sonra profesyonel yardım isteniyor. Bazen çok geç kalınmış oluyor. Milyon dolarlık yatırımınız 20 yıl değil, belki 5-6 yıl içinde verimsiz ve masraf çıkaran hale geliyor.

Temizlik Yapılmaz ise Kaybınız Ne Kadar Olur?

Almanya’da ki deneyimler  toz, yağ, kurum, hava kirliliği ve trafiğin oluşturduğu kirlenmeler, temizlenmeyen panellerde %20 den fazla kayıplara sebep verebildiği yönündedir. Ayrıca periyodik temizlenmeyen ve uzun süre kirli bırakılan paneller de temizlik sonrası elektrik üretiminin tekrar %100 e ulaşılamadığını gösteriyor.

“Almanya’da otomobiller bile yağmurdan sonra kirli olmuyor, pek yağmur lekeleri gözükmüyor!” Almanlar yine de periodik panel temizliği yapıyorlar ve öneriyorlar. Türkiye’deki toz ve kirlenme oranlarını düşünürseniz kayıplarınızın hangi boyutlarda olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Temizlik yapılmadığında ki kaybınız gereksiz ve yüksektir. Temizlik makinesine yapacağınız yatırım size kısa ve uzun vadede para kazandıracaktır.

Güneş Paneli Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Güneş paneli nasıl temizlenir?

Güneş panelleri deionize edilmiş saf su ile temizlenmesi gerekir. Panelleri yıkarken kullandığımız suyun içersindeki iletkenlik değeri önemlidir. Deiyonize Saf su “0″ μs (Mikrosiemens) değerindedir. Panel üreticileri tarafından önerilen, temizlikte kullanılması
gereken sudur! Fiziki özelliklerinden dolayı yüksek ıslatımlık ve çözüm gücüne sahiptir.

Yüzeyde bulunan partiküllere bağlanır, bu kirler su ile birlikte akar gider. Kuş pisliği v.b. gibi
ağır kirlenmeleri bile rahatlıkla çözer. Temizlik sonrası ayrı bir çekme ya da kurulama işlemine gerek bırakmaz. Doğrudan güneş ışığında bile lekesiz ve izsiz kurur.

Güneş paneli temizliği için uygun olmayan sular nelerdir?

ÇEŞME SUYU: İletkenliği 200 μs ile 750 μs (microsiemens) değerlerinde
olur. Şebeke suyu leke bırakır, katman oluşturabilir.

KUYU SUYU: İletkenliği 500 μs ile 1800 μs değerlerinde olur. İçinde çok
fazla mineral ve tortu bulundurur.

Temizlik için uygun olabilir sular: (Bu sular de-ionizasyondan geçirilirse dahada iyi olur)

ÖN ARITILMIŞ SU: İletkenliği 10 μs ile 50 μs değerlerinde olur, ihtiyaç ve
depolama suyu için çok uygundur, minerallerin çoğundanarıtılmıştır. Deiyonizazyonu yormaz verimini arttırır.

YAĞMUR SUYU: İletkenliği 10 μs ile 100 μs değerlerinde olur. Havadaki toz
ve kimyasalları içinde bulundurur. Mevsim ve bölgeye göre değişir. Deiyonizasyonu yormaz verimini arttırır.

Güneş Enerjisi Santrali (GES) Niçin Temizlenmelidir?

Düzenli solar panel temizliği kaçınılmazdır. Çünkü en iyi verimi elde etmek için temiz solar panel yüzeyi gerekiyor. Aşırı kirlenmeler verim kaybı dışında önemli hasarlara da yol açabilir, panellerin ömrünü kısaltır. Bu hasarlar oluştuğunda ortadan kaldırılması zor ve çok pahalıolabilir.

Bazı GES işletmecileri yağmurun solar panellerin temizliği için yeterli olabileceğini düşünüyor ama bu bir yanılgı, çünkü yağmur ile birlikte toz, hayvancılık ve kuş pislikleri ve trafik gazları birleştiğinde ince katmanlar oluşturur, evet bir kısmı akıp gidebilir ama kalan kısmı uzun süre içinde giderilmesi zor kayıplar ve hasarlara yol açabilir. Gökyüzündeki bulutlar nasıl paneldeki verimi azaltıyorsa, panel üstündeki gözle görünür tozlanmalar panel üstündeki bulut gibidir ve verimi ciddi miktarda azaltır. Doğru yapılan temizlik ayrıca bir nevi bakımdır ve panellerin ömrünü uzatır.

Güneş Enerjisi Santrali Hangi Sıklıkta Temizlenmelidir?

Temizliğin hangi sıklıkta olacağını bir çok unsur belirler. Bulunduğunuz bölgede çok toz var mı? Kuşların geçiş ve bulunduğu bölgelereyakın mısınız? Kalabalık trafik olan yollara yakınlığınız? Güneydeyseniz, Afrika’dan gelen kırmızı ve sarı toz bulutlarına maruz kalabilirsiniz. Bu durumlarda çok sık temizlik gerekebilir. Tavsiyemiz genel bir temizlik planı oluşturmanızdır. Bu genel temizlik planı dışında bazı olağan dışı temizlikler de gerekecektir. Temizlik planı sizin kendi edindiğiniz tecrübeleriniz ile oluşacaktır.

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Teklif Alın