Enerji Sektörü ile Alakalı MakalelerSolar Enerji

Güneş Enerjisi Paneli Modelleri ve Fiyatları 2022

Bir Evin İhtiyacı Güneş Paneli Ne Kadardır? Maliyeti Ne Kadardır?

Güneş enerjisi geleceğin enerji kaynağı olmaktan çıkıp günümüzün enerji kaynağı olarak görülmektedir. Son elektrik zamlarından sonra, 2022 yılının başında bu durum aşikar olmuştur. Güneş panellerinin tarihçesine bakacak olursak; 1954 yılında Amerikalı bilim adamları, kumun içindeki silikonun güneş ışığıyla birlikte elektriksel yük ürettiğini keşfederler. Bundan sonra güneş enerjisini tutarak, elektriğe dönüştüren silikon hücreleri geliştirilir. Geçmişten günüme gelen bu süreçte güneş panelleri logaritmik bir ivme ile gelişimine devam etti.

Güneş Paneli

Güneş enerjisi sınırsız bir kaynaktır. Evrenin Tarihini yıl kabul edersek, insanlık tarihi o yılın 1 saniyesine eşit kabul edilmektetir. Bu demektir ki Güneşimiz uzun zamandır bizi ısıtmakta ve ısıtmaya devam edecektir. Güneş enerjisi çok güçlü bir kaynaktır ve yeryüzüne ulaşan güneş enerjisi kullanılan enerjinin 10.000 mislidir. Bu yüzden enerjinin küçük bir kısmını verimli kullanmak, ihtiyacımız için yeterli olacaktır. Güneş panelinin üzerinde, güneş ışığını absorbe eden solar hücreler vardır bu sayede güneş ışınları elektriğe dönüştürülebilir.

Güneş panellerinin verimliliği, hücrenin güneş ışığını elektriğe dönüştürme miktarı ile hesaplanır. Bunun yanı sıra panellerin güneş ışığını hangi açı ile aldığından tutun sıcaklık faktörleri ile de genel bir verim analizi yapılabilir. Sistemin çalışmasına gelecek olursak güneşten aldığımız sınırsız enerjiyi panellerde elektrik enerjisine dönüştürürüz; bu enerji de akülerde depolanır. Daha sonra inverter yardımıyla doğru akım, alternatif akıma çevrilerek 220 volt olarak kullanıma uygun hale gelir. 

Güneş Paneli Modelleri Nelerdir?

Panel almadan önce doğru araştırma yapılmalıdır. Güneş panellerinin çeşitleri, hücre tiplerine göre belirlenir. Polikristal ve monokristal olmak üzere iki çeşit güneş paneli mevcuttur. Günümüzde yoğun olarak kullanılanı ise monokristal güneş panelidir. Monokristal panel, polikristal panellere göre daha verimlidir. Polikristal paneller, maliyet olarak monokristal güneş panellerinden daha ucuzdur. Monokristal güneş panelleri silikon elementinin tek kristalli olanlarından üretilir. Polikristal paneller de ise silikon ham haliyle eritilir ve kare şekline dönüştürülür. 

Güneş panelleri her yıl yapılana araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile teknolojik olarak daha da ilerlemektedir. Dünyada ki en önemli güneş paneli üretim merkezi Çin’dir. Dünyada üretilen güneş panellerinin %70-80 Çin’de üretilmektedir. 2018 yılından beri polikristal panellerden, monokristal panellere bir geçiş başlamıştır. 2022 yılı itibarı ile dünyada ve Türkiye’de üretilen panellerin %95’in üzerinde bir oran monokristal panel olarak üretilmektedir. Gene monokristal panellerde teknolojik gelişmeler çok ilerlemiştir. Buda hücre teknolojileri ve hücre boyutları ile alakalıdır.

Monokristalin panellerde kullanılan hücre boyları 2012 yılında 156 mm olarak piyasaya çıkmış olup; dünyada 2019 yılından itibaren 166mm hücre büyüklüklerine geçilmiş olup; 166mm hücre değişimi Türk üreticilerde 2020 yılının son çeyreği ve 2021 yılının ilk 6 ayında gerçekleşmektedir. Dünyadaki monokristalin panel üreticileri 2020 yılının sonlarından itibaren daha da büyük monokristalin hücrelere geçmeye başlamışlardır. Bunlar da 182mm ve 210 mm hücrelerdir.

yeni nesil güneş panelleri
güneş paneli boyutları

Monokristalin panellerde kullanılan artan hücre boyutları ve bir panelde kullanılan hücre sayıları ile birlikte hem panel boyutları büyümüş – 152 mm lik hücrelerle yapılan 60 hücreli panellerin boyutları 1, 00 m x 1,60m iken; 166 mm lik hücre ile yapılan 72 hücreli panellerin boyları 1,00m x 2,05m boylarına gelerek, aynı zamanda bir panelde alınan güç 280-300Watt mertebesinden 2020 yılı için 350-450 Watt mertebelerine çıkmıştır. 2021 yılında dünyada daha büyük boyutlu hücrelerin kullanılması ile beraber 450-600+ Watt yüksek kalite-yüksek fiyatlı monokristalin paneller piyasaya sunulmaya başlanmıştır.

güneş paneli çeşitleri

Yıllar itibarı ile Monokristalin panellerde kullanılan hücre sayıları ve boyutları artması ile birlikte panel verimlilikleride artmaya başlamıştır. Burada panel verimliliği- -“panel efficiency” birim alanda alınan elektrik gücü olarak tanımlanır. 2012’lerde polikristalin panellerde %15 olan panel verimliliği – yer verimliliği; 2015 yıllarında %17-18 mertebelerine gelmiş; monokristalin panellerde 2019-2020 yıllarında %19-20 mertebelerine gelmiştir. 2021-2022 yıllarıdna ise %20’nin üzerine çıkmış olup; %20-22 mertebelerinde değişeceği öngörülmektedir.

Güneş Paneli Modelleri Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Güneş panellerinin fiyatlarını belirleyen pek çok faktör vardır. Sistemin polikristal veya monokristal olması fiyatını etkiler. Ayrıca ürünün kalitesi, garanti koşulları, ürünün verimliliği de fiyat üzerinde etkilidir. Kaliteli bir ürün yaklaşık 25 yıl verimli bir şekilde kullanılabilir. Watt cinsinden gücü ile fiyat doğru orantılı olacaktır. Panel gücü ve kapladığı alan verim analizi yapılacak projeye göre değişir. Üretim maliyetleri de fiyata yansır.

Güneş panellerinin avantajları ve dezavantajları vardır.

Güneş Panelleri Avantajları

  • Güneş enerjisi yenilebilir bir kaynaktır ve dünyanın her yerinde vardır.
  • Bakım için yüksek maliyet gerektirmez.
  • Faturaların düşürülmesini sağlar.
  • Teknolojinin gelişimi ile birlikte, her geçen sistem üzerinde değişiklik olmaktadır.
  • Güneş enerjisi farklı alanlarda ve amaçlarla da kullanılabilir.

Güneş Panelleri Dezavantajları

  • İlk etapta yatırım maliyetleri yüksek olabilmektedir. Kurulum için belli bir meblağ bağlanması gerekir.
  • Güneş panelleri çalışmak için, güneş ışığına ihtiyaç duyar. Güneş ışığının az olduğu bölgeler için verimli bir sistem olmayacaktır.
  • Güneş enerjisi hemen kullanılmak durumundadır ya da sonradan kullanmak için depolanmalıdır. Akülere aktarılan enerjiler ise maliyet yaratır.
  • Panellerin kurulumu için alana ihtiyaç vardır.

1000 Watt Güneş Paneli Neleri Çalıştırır?

Güneş panelleri hem çevre dostudur hem de sessiz çalışma özelliğine sahiptir. Jeneratörlerin gürültülü çalışması, dezavantajlarıdır ve güneş panelleri çok daha kullanışlı olacaktır. 1000 watt güneş paneli neleri çalıştırır dendiğinde pek çok ürünü çalıştırdığı görülür. Buzdolabı, laptop, telefon şarjı ve aydınlatma gibi bazı temel ihtiyaçları karşılayabilirsiniz. Kamp alanı, hobi evi, çiftlik, tarla gibi uzun süreli kalınmayan mekânlara 1000 watt yeterli olacaktır. Enerji hattının getirilmesinden çok daha uygun fiyata sistem kurulabilir.

Sürekli kalınmayan ve elektriği olmayan bu yerlerde, güneş enerjisi kullanılırken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Elektrik kullanımı, akşam olduğunda aküden sağlanacaktır. Bu nedenle kullanılacak ürünlerle doğru orantılı bir sistem kurulmalıdır. Akşam saatleri enerjisiz kalma riskiniz olabilir.

Sürekli kalınmayan ve elektriği olmayan bu yerlerde, güneş enerjisi kullanılırken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Elektrik kullanımı, akşam olduğunda aküden sağlanacaktır. Bu nedenle kullanılacak ürünlerle doğru orantılı bir sistem kurulmalıdır. Akşam saatleri enerjisiz kalma riskiniz olabilir.

2000 Watt Güneş Paneli Neleri Çalıştırır?

Güneş panelleri seçimi yapılırken, tüketilecek enerjiye göre kurdurulması sağlıklı olacaktır. Güneş enerjisi, elektrik üretimi için en sağlıklı yöntemdir. 2000 watt güneş paneli neleri çalıştırır dediğimizde ise çalıştıracağı cihazlar şunlardır;

  • Buzdolabı yaklaşık 24 saat çalışabilir. Buzdolabını seçerken A++ enerji sınıfı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Aydınlatma, 2000 watt enerjide mutlak LED ampul tercih edilmelidir.
  • Televizyon yaklaşık 8 saat boyunca kullanılabilir.
  • Çamaşır makinesinin A+++ olmasına özen gösterilmelidir.
  • Su Pompası 1,5 hp su pompasını günde 2 saat kullanılabilir.
  • Telefon ve laptop şarjı kullanılabilir.

Küçük Güneş Paneli Fiyatı

Sürekli yaşadığınız evinizde, hafta sonu gittiğiniz yerde veya doğada güneş panelleri sayesinde elektriksiz kalınmaz. Güneş panelleri sayesinde kendi elektriğini üretmek mümkündür. Küçük güneş paneli fiyatı belirleyen pek çok faktör vardır. Panelin yapımında kullanılan ürün, panelin verimliliği, watt oranı, garanti şartları fiyatı belirler. Hatta aynı güçte olan paneller, firmalara göre değişik fiyatlara satılır. Alınan firmaya ve garanti koşullarına dikkat edilmelidir.

 Güneş panelinin verimliliği kurulumu ile de doğru orantılıdır. Büyük santraller, geniş arazilere kurulur. Ama daha küçük mekânlar ve evler için çatıya kurmak söz konusudur. Çatıya yapılan montaj sırasında çatının eğimi baz alınır. Panellerin eğimli kurulması gerektiğinden, çatı düz ise çatıya eğim verecek malzeme kullanılır. Ayrıca panellerin ön yüzü güney cephesin bakmalıdır.

Güneş panellerinin fiyatları dolar üzerinden hesaplanmaktadır. Ortalama olarak 10 kW çatı paneli yaklaşık 12.500 – 15.000 dolar arasında değişmektedir.

Ev İçin Güneş Paneli Hesaplama
Ev İçin Güneş Paneli Hesaplama

Ev İçin Güneş Paneli Hesaplama

Enerji bakanlığı tarafından sunulan yönetmelikler ile herkes elektrik üretebilmektedir. Bu sistem için teşvik almakta mümkün olmaktadır. Elektrik abonesi olan kişiler, işyeri, ev, fabrika ya da tarım arazisine güneş paneli kurabilir. 10 KW güneş paneli çatı kurulumu mümkündür. Artık ülkemizde de güneş panelleri kurulumu yaygınlaşmaktadır.

Ev için güneş paneli hesaplama yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle evde kullanılan enerji miktarı bilinmelidir. Ayrıca, paneller çatınıza kurulacağı için çatı alanının hesaplanması gerekir. Panel yerleşimi önemlidir ve mühendislik gerektirir. Yaşanılan bölgedeki güneş enerjisi miktarı da ayrı bir kriterdir. Kullanılan enerji miktarını belirlemek için geçmiş faturaları analiz etmek gerekir.

Hesaplama sırasında saatlik enerji ihtiyacına gerek vardır. Bu oranla, yaşadığınız yerdeki en yoğun ışınım ile güneş alma süresi çarpılır. Çıkan miktar bir panelin wattına bölünür ve kaç panel ihtiyacı olduğu bulunur. Bazı sorulara vereceğiniz cevaplar doğrultusunda, doğru panel hesaplaması yapılacaktır. Bu hesaplamalar;

  • Watt kullanımınızı elektrik faturasından tespit edin. Günlük ve saatlik kullanım hesabını ortaya çıkarın
  • Güneş panelleri çalışma prensibi olarak maksimum verimlilik ile çalışır. Hava koşullarına bağlı olarak verimlilik değişir. Günlük ihtiyacın üzerine bir pay ilave edin.
  • Yaşadığınız yerin güneş alma oranını göz ardı etmeyin ve kaç saat güneş aldığınıza bakın.

Güneş panelleri seçimi yapılırken doğru yerden doğru ürünü almaya özen göstermek gerekmektedir. Uzun süreli kullanılacak olması düşünülmeli ve hesaplama ona göre yapılmalıdır. Yatırılan meblağ yüksek gibi görünse de yıl hesabı yapıldığında daha hesaplı olduğu görülecektir. Ayrıca çevre dostu bir sistem olması gözden kaçmamalıdır. Elektrik üretimi için kullanılan kaynakların azaldığı düşünüldüğünde ise geleceğin enerji kaynağının güneş panelleri olduğu görülür.

Güneş panelleri için kullanılan malzemeler, solar jel aküler, şarj kontrol ekipmanları, inverter, kablo ve konvektörler olacaktır. Bu parçaların hepsi takım olarak alındığında ise fiyatlar 17.500 TL ile 150.000 TL arasında çok değişken olabilmektedir. Bu fiyatlar ev için geçerli olan güneş panelleri sistemleri fiyatıdır.

Bir Evin İhtiyacı Güneş Paneli Ne Kadardır? Ne Kadar Üretir? Güneş Paneli Maliyetleri Ne Kadardır?

Ev İçin Güneş Paneli

Aşağıdaki tabloda değişik güçlerde kurulabilecek güneş paneli sistemlerinin; ne kadar elektrik üreteceğini; ne böyle bir güneş paneli sisteminin kuruluş maliyetlerini göstermekteyiz. Evsel abonelerde böyle bir sistem 8-10 yıl arasında geri dönüş göstermekle birlikte; ticarethane abonelerinde bu geri dönüş 5-6 yıla düşmektedir.

Sistem Gücü (kW)Aylık Üretim (kWh)Yıllık Üretim (kWh)Maliyeti (USD)
11001.2002.500
22002.4004.000
33003.6005.000
44004.8007.000
55006.0008.000
66007.20010.000
77008.40011.500
88009.60013.000
990010.80014.000
10100012.00015.000

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Yade

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Teklif Alın