Solar Enerji

Güneş Paneli Nedir?

Güneş paneli nedir ve GES kullanım alanları hakkında makalemizin içeriğinde detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Güneş paneli, (güneş pili) dünya’da ilk fotovoltaık etkinin saptanması 1839 yılında fransız fizikçi Alexander Edmond Becquerel tarafından bulunmuştur. Yaptığı çalışmaları, Becquerel platin tabakalar üzerinde denediği esnada bu etkiyi keşfetmiştir.
1873 Willoughby Smith isimli bilim adamı, selenyum içerisindeki foto iletkenliği keşfetti. Ve ilk fotovoltaik düzeneği olarak güneş paneli sistemi alanında tarihe geçti. 1877 W.G.Adams ve R.E.Day isimli bilim adamları yaptıkları bilimsel çalışmalarda, katı maddelerin de fotovoltaikpv etki oluşturabileceğini buldular. 1883 Charles Fritts isimli bilim adamı %1 verimli fotovoltaik hücreyi geliştirdi.
1946 solarhistory Dünya’da ilk olarak Russell Ohl modern pv güneş panelinin patentini aldı. 1954 Bell Laboratuarlarında %6 verimli silisyum pv hücreler yapıldı.
1957 Hoffman Elektronik firması güneş paneli yapımı konusunda %8 verimle çalışabilen photovoltaik silisyum hücreleri geliştirmeyi başardı. 1970 bu yıllarda dünya’da petrol krizi oldu ve alternatif enerji kaynakları arayışları başladı, fotovoltaik hücrelere ilgi arttı ve bu teknoloji’de ciddi Ar-Ge çalışmaları başladı ve photovoltaik hücrelerin üretimi hızlandı.
1993 Applied Solar Energy Corp. firması %20 verimli iki-eklemli fotovoltaik hücrelerin seri üretimine başladı. 2000 bu yıllarda %20 verimli üç-eklemli pv hücreler geliştirildi. 2002 %26 verimli üç-eklemli fotovoltaik paneller (güneş panelleri) geliştirildi. 2009 Spectrolab firması %41,6 verimli üç-eklemli pv hücreler geliştirerek güneş paneli üretiminde dünya rekorunun tekrar sahibi oldu

Fotovoltaik Paneller (Güneş Panelleri)
Fotovoltaik Paneller (Güneş Panelleri)

2001-2010 yılları arasında Japonya ve Amerika ve Almanya’nın öncülüğünde başlayan güneş paneli üretimi ; 10 yıllık süreç içersinde ağırlığını Çin, Kore ve Tayvan’a bırakmış durumdadır. Güneş enerjisi sıralamasında 2018 yılı sonu itibarı ile dünyadaki kurulu kapasite 509 GW olup, sırasıyla güneş enerjisi kurulu kapasitede ilk beş sırasıyla Çin %34, Amerika %12; Japonya %11; Almanya %9; Hindistan %5 paya sahiplerdir.

Güneş Paneli Üretimi

Güneş Paneli Nedir, Güneş Paneli Ne İşe Yarar?

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ve güneş enerjisi sistemi için çok önemli olan Güneş Paneli, silikon hücreleri sayesinde üstüne düşen güneş ışınlarının direkt olarak elektrik enerjisine çevirir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlisi olan Güneş’in verdiği ısı ve ışığı elektrik enerjisine çevirerek tüm ihtiyaç alanlarında ve yaşam yerlerinde kullanılabilir hale getiren güneş paneli, diğer enerji kaynaklarına göre çok daha fazla önem taşımaktadır. Panellerin üzerinde bulunan güneş hücrelerine güneş ışınları sayesinde doğru akım oluşmaya başlar. Oluşan bu doğru akım; inverter (evirici) denilen ekipmanlarla alternatif akıma çevrilerek elektrik sistemine verilir. Bulunduğu bölgeye veya kullanıldığı mevsime göre elde edilen enerji miktarının ölçümleri yapılarak seri ya da paralel bir düzenek kurularak ev ya da iş yerlerine bağlanır. Elde edilen güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren bu uygulama ile tüm elektrikli aletlerini, her türlü cihazı kolaylıkla çalıştırabilirsiniz. Güneş enerjisi santrallerinde, güneş enerjisinden elde edilen enerjiyi elektrik üretimi için güneş paneli olmazsa olmaz bileşenler arasındadır.

Güneş Paneli Nasıl Yapılır?

Güneş paneli nasıl yapılır, panel yapımı için çok az miktarda kum güneş ışığını elektriğe çevrilebilir güneş panellerinin yapımında neredeyse yüzde yüz saflığa erişen silikon kullanılır. Silikonun pozitif kutup haline getirilmesi için Bor maddesi katılır. Silikon külçeleri testereler vasıtasıyla incecik levhalar halinde soğuduktan sonra dinlenmeye bırakılır. Levha yüzeyinde çok küçük piramitler oluşturacak kimyasal yüzey dokuma işlemi gerçekleştirilerek yansıtma özelliği düşürülür ve böylece güneş ışınlarının tutulması sağlanır. Yüksek sıcaklıkta fosfor silikon levhaya enjekte edilir ve daha sonra fosfor dikkatlice levhanın arka yüzeyinden temizlenir. Bütün amaç + ve – kutuplar oluşturarak, bu iki kutup arasında “elektron akımı” doğru akım meydana getirmektir.

Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

  • Monokristal güneş paneli, Monokristal güneş panelleri polikristal panellere göre elektrik verimliliği ve yer verimliliği konusunda önde olup; 2019 yılından itibaren üreticiler tarafından daha fazla üretilmeye başlanan bir panel tipidir.
  • Polikristal güneş paneli,- Polikristal güneş panelleri Monokristal güneş panellerine göre verimlilikleri bir miktar daha düşük olup; aynı zamandada yer verimliliği de pek çok zaman monokristal panellere göre %10 mertebelerinde daha düşüktür. Avantajı ise monokristal panellere göre fiyatları bir miktar dahe düşüktür. 2019 yılından itibaren pek çok üretici Monokristal panelelere doğru geçiş yapmaktadır.
  • İnce film güneş paneli,
  • Esnek güneş paneli.

Güneş Panelleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hangi Güneş Panelini Almalıyım?

Güneş paneli (güneş pili) seçimi yaparken en önemli unsurlardan bir tanesi ges panel verimliliğidir. Ayrıca projenin olduğu konum itibariyle kullanılacak panel seçimi de ayrıca önem arz etmektedir. Panel verimliği; fiyat ve verimlilik/fiyat faydası en optimal güneş paneli seçilmelidir.

Hangi Marka Güneş Paneli Almalıyım?

Projenin yapısına göre istediğiniz güneş paneli markası kullanabiliriz. Doğru panel seçimi için ihtisas sahibi bir EPC (Engineering-Procurement-Construction) firması – Mühendislik-Tedarik-Kurulum firması ile çalışmanız önerilir.

 2019'da En İyi Güneş Paneli Üreticileri
2019’da En İyi Güneş Paneli Üreticileri

Hangi Tip Güneş Paneli Tercih Etmeliyim?

Polykristalin ve Monokristalin güneş panelleri en çok kullanılan paneller olup; elektrik verimliliği ve yer verimliliğinden dolayı son yıllarda Monokristalin paneller daha fazla tercih edilmektedir. Monokristalin panellerin fiyatları polykristalin güneş panellerine göre bir miktar daha pahallıdır.

Hangi Tip İnverter (evirici) Kullanmak Doğrudur?

Inverterler (evirici) merkezi ve dizi (string) olarak ikiye ayrılırlar. Genel olarak büyük arazi projelerinde arazinin eğiminin değişmediği durumlarda merkezi inverter kullanmak; ufak arazilerde ve arazi eğimlerinin değiştiği durumlarda dizi (string) inverter kullanmak daha doğru olabilir. Inverter (evirici) seçimi bir mühendislik seçimi ve optimizasyonu olduğu için doğru panel seçimi için ihtisas sahibi bir EPC  (Engineering- Procurement -Construction) firması – Mühendislik – Tedarik – Kurulum firması ile çalışmanız önerilir.

Güneş Paneli Hangi Yöne Kurulur?

Güneş panelleri (güneş pili) her zaman Güney cepheyi görecek şekilde konumlandırılmalıdır. Aksi halde verim düşüklüğüne neden olabilir. Genelde hem arazilerde; hemde çatı üzeri GES arazi satın alımı yapıldığı ve binalarda inşaa edildiği için güneş enerjisi kurulum firmaları mevcut yapısal duruma göre hareket etmek durumundadır. Doğu-Batı arazilerde ve çatı üzeri GES arazi ve çatının tamamı kullanılır; kuzey-güney yönündeki arazi ve çatılarda mümkün olduğu kadar tesisin güneye bakan yamaçları kullanılmaktadır.

Güneş Paneli Hangi Maddeden Yapılır?

  • Güneş ışığı ve yarı iletken silikonun etkileşimi ile artı ve eksi yükler dolayısıyla bir voltaj farkı ortaya çıkar. Metal bağlantılarla iletilen, doğru akım özelliğine sahip, çok sayıda güneş hücresinin tek ünite altında bir araya getirilmesi ile -17 verimle 130W”a kadar enerji sağlayabilen güneş panelleri üretilir. Bu paneller, ilk kez uzay araçlarına elektrik sağlanması amacıyla kullanılmış, zaman içinde kapasiteleri arttıkça kullanım alanları yaygınlaşmıştır. Güneş panelleri, güneş ışığını direk olarak elektriğe çevirir. PV (Fotovoltaik) hücreleri, daha önce saat ve hesap makinelerinde kullanılmıştı. Güneş ışığı, bu maddeler tarafından emildiğinde, elektronlar bulunduğu atomlardan ayrılarak madde içinde serbest kalır ve böylece elektrik akımı oluşur. Işığın (foton), elektriğe (voltaj) dönüşümüne fotovoltaik efekt adı verilmiştir. Yeni paneller, gölgeli havalarda bile önemli miktarda elektrik enerjisi üretebilmektedir.

Güneş Panelleri Hangi Alanlarda Kullanılır?

  • Güneş enerjisi kullanım alanları, Fabrika, endüstriyel alanlar ve soğuk hava depolarının çatıları güneş enerjisi sistemlerikurulum alanları olarak işletmeler tarafından tercih edilmektedir.
  • Çatı üzeri GESprojeleri OSB’ler, tarım, hayvancılık, depolama alanlarında, AVM, oteller, hastaneler, akaryakıt istasyonları gibi çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.
  • Evlerin elektrik ihtiyacını karşılamada da çatı üzeri GES tipi güneş enerjisi santralleri tercih edilmektedir.
  • Elektrik olmayan veya elektrik enerjisinin ulaşamadığı yerleşim yerleri için kullanılmaktadır.
  • Tarımsal sulamada alanlarında da güneş enerjisi sistemleri kullanılır. Uygun maliyetli bir enerji alternatifi olması nedeni ile güneş enerjisi, sıcak su üretiminde de sık tercih edilen bir enerji türüdür.
  • Solar paneller kullanılarak elektrik üretip, seralarda sebze ve meyveleri ısıtmakta kullanılır. Bu nedenle kırsal kesimler ve tarım alanları da güneş enerjisi kullanım alanları olarak tercih edilmektedir.
  • Trafik lambaları, işaret lambaları ve sokak lambaları da güneş enerjisinin kullanım alanları arasında yer almaktadır. Bu sistem genelde akülü güneş enerjisi Ve elektrikler kesildiği zaman akü devreye girerek trafikte karmaşaya engel olur.

 Güneş Paneli Kaç Watt Olur?

 Güneş panellerinin güçleri ve verimlilikleri son 10 yılda çok ilerleme göstermiş olup, 2019 yılında üretilen ve satılan güneş panellerinde en çok kullanılan paneller 275W’dan başlayıp 400W’a kadar çıkmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, panelin elektrik verimliliği, yer verimliliği ve fiyatıdır.

Güneş Panellerinin Güçleri ve Verimlilikleri
Güneş Panellerinin Güçleri ve Verimlilikleri

Güneş Panellerinin Ürettiği Elektrik Üretimleri İzlenebilir mi?

Bir güneş enerjisi santralinde, sistemin güvenilirliği ve performansı takibinin yapılması, en önemli konuların başında gelmektedir. Bu bağlamda, güneş enerjisi santrallerinin hem performans takibi yapılabilmesi, hem verimlerinin yükseltilmesi hem de bakım maliyetlerinin düşürülmesi konusunda scada ve uzaktan izleme sistemleri büyük önem arz etmektedir. Ayrıca dağıtım şirketinin bağlantı kriterlerini göz önüne alacak olursak, santralden enerji akışını verimli bir şekilde sağlandığının kontrolü için gerekli altyapıyı oluşturmak gerekir. Uzaktan izleme sistemleri bu amaçlar doğrultusunda geliştirilmiştir.

Her güneş enerjisi santrali kendi içinde scada ve uzaktan izleme ile ilgili olarak bir altyapıya sahiptir. Standart bir uzaktan izleme altyapısı ile ise farklı santralleri aynı ekrandan izlemek mümkün değildir.

İlginizi Çekebilir: Yeni GES Yönetmeliği ile Kabarık Faturalara Elveda

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Teklif Alın