Güneş Paneli Ömrü Ne Kadardır?
Gelişen teknolojiyle birlikte güneş panellerinin verimliliği ve dayanıklılığı artmaktadır. Güneş panelleri dış ortam ürünleri oldukları için sert rüzgârlara ve şiddetli yağışlara dayanabilmesi gerekmektedir. Güneş panelleri çok fazla bakım gerektirmeden çok uzun bir süre enerji üretimi yapabilmektedir.
Güneş Paneli Ömrünün Azalmasına Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
Güneş panelleri üretim aşamasında çevre şartlarına uygun olarak imal edilmektedirler. Panellerin teknik kataloglarında dayanabilecekleri rüzgâr ve kar yükü belirtilmektedir. Bu noktada panel yerleştirilecek bölgeye göre uygun olacak panel ve malzeme seçimi önem göstermektedir. Kaliteli ve IP67 koruma sınıfında üretilen bir panel yağmurdan etkilenmemektedir. Paneller fındık büyüklüğündeki dolu yağışından etkilenmemektedir fakat dolu taneleri büyüdükçe hasar riski bulunmaktadır. Panel ve malzeme seçimi konusunda ihtisas sahibi, daha önce bu konuda referans sahibi bir EPC (Engineering-Procurement-Construction) firması mühendislik-satın alma ve kurulum firması ile çalışmanın önemi ortaya çıkmaktadır.
Hangi Hava Şartları Güneş Panelleri için Zararlı Olabilir?
Güneş panelleri, genel olarak -40 ile +80 °C sıcaklık aralıklarında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Test koşulları olarak 1000 W/m2 toplam güneş ışınımı ve 25 °C ortam sıcaklığı alınmaktadır.
Panel yerleşimi sırasında ısı tahliyesi düzgün yapılmayan paneller kısa vadede sorun oluşturmasa bile uzun vadede verim kaybı ve hücre ömürlerinde azalma görülmektedir.
Güneş Panelleri 25 yıl Sonra Üretim Yapabilir mi?
Güneş panelleri, bulundukları bölgeye göre üretim değerleri değişse bile, 25 yıla kadar %80 veya daha yüksek sistem performansıyla elektrik üretmektedir. Bu sürenin sonrasında bile güneş panelleri doğru bakım ve onarım ile elektrik üretebilmektedir. En eski güneş paneli kurulumlarından biri Almanya’da Oldenburg Üniversitesi binasında bulunabilir. Araştırmacıları şaşırtacak şekilde, 1976’da çatıya kurulan “deneysel” güneş panelleri, orijinal çıktının minimum varyasyonuyla hala enerji üretiyor.
Zaman İçinde Güneş Paneli Performansı
Zaman içerisinde güneş panellerinde elektrik üretim oranının düştüğü görülmektedir. Yıllar geçtikçe değişen hava koşullarına sürekli maruz kalan güneş panelleri yıpranmaya başlar ve daha az elektrik üretir.
Yapılan araştırmalar göstermektedir ki güneş panelleri yılda ortalama %0,5 verim kaybetmektedir. Bu da 20 yıl sonunda güneş panelinin %90 verimlilikle çalışacağı anlamına gelir.
Örneğin yirmi yaşındaki 5 kW’lık bir sistem, enerji çıkışı açısından 4,5 kW’lık bir sisteme eşit olacaktır.
Güneş Panelleri Neden bozulur ve Güneş Panelinin Bozulmasına Neler Sebep Olur?
Güneş panelleri çok dayanıklı olsa da uzun süre çalışan panellerin ilk hali kadar iyi performans göstermesini bekleyemeyiz.
Tüm fotovoltaik modüllerin performansını etkileyen üç ana faktör vardır:
- Havadaki değişken su buharı
- UV ışınlarına maruz kalma
- Mekanik hasar
Bu, yoğun yağışlı soğuk iklimlere (yağmur veya kar şeklinde) veya yüksek UV endeksine sahip ekvatora yakın ülkelerde yerleştirilen güneş panellerinin, ılıman iklimlere göre daha hızlı yıpranma oranlarına sahip olacağı anlamına gelir. Bunun nedeni, malzemenin daha uzun süre zorlu koşullara maruz kalmasıdır.
Panellerin hepsi yıpranacak olsa da bazıları daha fazla yıpranır. Güneş panellerinin ne kadar dayanacağını etkileyen, en yaygın bozulma belirtileri şunlardır:
- Aşınma
- Çerçevenin gevşemesi
- Yansıma önleyici kaplamanın bozulması
- Korozyona uğramış veya hasar görmüş yerlerinden kısa devre yapmış güneş hücreleri
- Çatlak hücreler
Bu sorunlardan bir veya daha fazlasıyla karşılaşıp karşılaşmayacağınız büyük ölçüde güneş panellerinizin yapı malzemelerinin direncine bağlıdır.
Düşük kaliteli üretimden kaynaklanan bazı yaygın sorunlar şunlardır:
- Kapsülleme folyosunda UV engelleyicilerin olmaması daha hızlı renk değişimine ve arka tabaka bozulmasına yol açar;
- Çıplak gözle görülemeyen ancak gelen güneş ışığını bloke ederek panelin çıkışını anında etkileyen mikro çatlaklara sahip panel hücreleri;
- Gizli güneş pilleri çatlakları;
- Üretimdeki alüminyum miktarını azaltmak için kullanılan daha ince çerçeveler, (üzerinde kar birikmesi sonucu bazı parçalara baskı uyguladığında bükülür ve panel hücrelerine zarar verebilir).
Kusurun ciddiyetine bağlı olarak, panellerin vaktinden önce değiştirmeniz gerekebilir.
Alanında tecrübeli ve uzman kadrosu bulunan bir firma ile çalışmanız sizi çok fazla sorundan kurtaracaktır.
Eski Güneş Panellerine Ne Oluyor?
Çoğu ülke, atılan güneş panelleri için henüz bir geri dönüşüm stratejisi geliştirmemiştir. Güneş panellerinin kullanım ömrü göz önüne alındığında teknoloji hala oldukça yenidir ve atık tesislerine ulaşan eski panellerin sayısı, özel işlemleri garanti etmek için çok düşük kalmaktadır.
Güneş panellerinin sayısı arttıkça tür rakamlar artık ihmal edilemez. Eski güneş panelleri, yakında yeniden kullanıma uygun birçok değerli malzeme içeren, dünyadaki elektronik atıkların önemli bir bölümünü temsil edecek. Örneğin, çoğu kristal silikon modülü, cam ve alüminyum gibi kolayca geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılır.
Güneş Panellerinin Geri Dönüşümü Mümkün mü?
Güneş panellerinin geri dönüşümü karbon ayak izinin azaltılması yönünden önemli bir konudur.
İlginizi Çekebilir: Güneş Paneli Çalışma Prensibi Nedir?
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol
Bir Yorum