10 Maddede Nükleer Enerji Nedir?
10 Maddede Nükleer Enerji Nedir?
Yıllardır tartışmalarına sebep olan nükleer enerji kafalarda soru işaretleri bırakmaya devam ediyor. Kimileri nükleer enerjinin faydalı olduğunu kimileri ise zararlarının faydalarından daha çok olduğunu savunuyor. Peki doğrusu nedir? My enerji solar olarak bu içeriğimizde nükleer enerji nedir, nükleer enerji santrali nedir, nükleer enerjinin yararları ve zararları, nükleer enerji nasıl elde edilir, nükleer enerji mühendisliği nedir, nükleer enerji yenilenebilir mi, Türkiye’de nükleer enerji gibi maddeleri inceledik.
Nükleer Enerji Santrali Nedir, Nükleer Enerji Nedir?
Nükleer enerji santrali, çok sayıdaki nükleer reaktörler için yakıt olarak kullanılan radyoaktif maddelerin elektrik enerjisine çevrildiği tesislerdir. Günümüz dünyasında elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 18’lik kısmı nükleer santraller tarafından sağlanmaktadır. Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmında ülke elektriği bu şekilde sağlanmakta olup bu oran Fransa’da yaklaşık olarak yüzde 75 seviyelerindedir. Hangi ülkenin toplam elektrik üretiminde nükleer enerjinin payı daha yüksektir şeklinde bir soru ile karşılaşırsanız bunun yanıtı Fransa olacaktır.
Evrensel ölçekte bakıldığında, 500’e yakın nükleer santral olup sadece Amerika’da 100’den fazla santral bulunmaktadır. Ancak, işletimi sürecinde pek çok santralde sorun yaşanabilmektedir. Bunun sebeplerinden biri de yeterli tecrübe ve donanıma sahip olmayan nükleer enerji mühendisleriyle çalışılmasıdır. Nükleer santralin tasarım, inşa ve işletme sürecinde çalışan nükleer enerji mühendisinin seçiminde hassas davranılmalıdır. Peki nükleer enerji mühendisi nedir, ne iş yapar?
Nükleer Enerji Mühendisi Nedir?
İlgili santrallerin tasarlanma ve geliştirme aşamasından, kurulan santralin sorunsuz bir şekilde işlemesine kadar pek çok alanda hizmet veren kişiler nükleer enerji mühendisi olarak adlandırılmaktadır. Mühendislerin tek işi santralin tasarım ve geliştirme süreci ile ilgilenmek değildir.
Nükleer enerji mühendisleri aynı zamanda radyasyon ve nükleer enerjiden fayda kazanmak için uygulanan süreci, sistemi ve araçları araştırmakla görevlidir. Maddeler halinde özetlemek gerekirse, nükleer enerji mühendislerinin görevleri şu şekildedir;
- Nükleer enerji santrali inşa edilecek alanın zemin etüdünün yapılması
- Santralde kullanılacak cihazların sorunsuz çalışması adına gerekli önlemleri almak
- Çevre, fizik, güvenlik ve iklim yönünden santralin o alana kurulmaya uygun olup olmadığının tespitini yapmak

Nükleer Enerji Nasıl Elde Edilir?
Suyun kaynamasıyla buhar elde etme ve akabinde tribünler sayesinde elektrik üretimi yapılmasına nükleer enerji denilmektedir. Nükleer enerji üretimi için büyük santraller kurulur ve bu santrallerde gerçekleştirilen füzyon süreci neticesinde uranyum atomlarının nükleer reaktörlerde ayrıştırılması ile elektrik üretimi gerçekleştirilir.
Elektrik üretiminin sağlanabilmesi adına bu süreçte belirli miktarda zenginleştirilmiş uranyum yakıtına ihtiyaç duyulur. Uranyum yakıtı; küçük, dikey konumlandırılmış, uzun seramik tüplerde tutulmaktadır. Bezelye tanesiyle hemen hemen aynı boyuttaki tek bir uranyum peleti (tüp), 17-18.000 metreküp doğalgaz, 3 varil petrol ya da bir buçuk ton kömür ile eşdeğer enerjiye sahiptir. Bir adet uranyum peleti, yaklaşık beş yıllık ısı sağlamaktadır.
Nükleer Enerji Yararları ve Zararları Nelerdir?
Geldik en çok tartışmaya sebep olan konuya. Nükleer santrallere ilişkin iki farklı bakış açısı egemendir. Bunlardan biri nükleer santrallerin insan ve doğa hayatında yüksek ölçüde hasarlar bıraktığı ve bu hasarların onarılmasının son derece zor olduğu yönündedir. Bir diğer sav ise; nükleer santrallerin zararsız ve ucuz enerji üretimi sağladığı konusundadır. Peki hangi taraf haklı? Nükleer santraller zararlı mıdır, yoksa zararsız mıdır? İşte nükleer enerjinin avantajları ve dezavantajları:
Nükleer Enerjinin Avantajları
- Mevsim, doğal afet ve çevre olayları gibi koşullardan etkilenmemektedir. Yılın her mevsiminde ve her koşulda aynı kapasitede enerji üretimi yapılabilmektedir.
- Fosil yakıtların kullanımıyla üretilen elektrik enerjisine oranla çok daha ekonomiktir.
- Hammadde bağlamında, fosil yakıtlara oranla daha avantajlıdır.
- Nispeten küçük bir alanda tesis kurulumu yapılabilir ve bu durum, mekan tasarrufu sağlar.
- Elektrik üretimi yapan diğer santrallere göre daha hızlı ve daha büyük ölçekte üretim yapılabilir.
- Üretim sonrasına kadar olan süreçte, çevre ve insan sağlığına hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Nükleer Enerjinin Dezavantajları
- Her ne kadar üretim süresinde zararsız olsa da, nükleer santrallerin radyoaktif atıkları, insan ve çevre sağlığı açısından oldukça tehlikelidir.
- Muhtemel bir nükleer kazada insan ve doğa hayatını yıkıcı etkileri olur.
- Üretim sürecinde her ne kadar risksiz ve zararsız olsa da, üretim sonrasında yaşanması muhtemel sızıntılar çevre ve özellikle de su kaynaklarına büyük zararlar verebilir.
Nükleer Enerji Yenilenebilir Mi?
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrolik enerji, jeotermal enerji, biyokütle enerjisi gibi alternatif kaynaklar vardır. Nükleer enerji ise yenilenebilir enerji kaynaklarından biri değildir.
Türkiye’de Nükleer Enerji
Nükleer Enerji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Nükleer Enerji Santrali Nasıl Çalışır?
Nükleer Enerji Kullanım Alanları Nelerdir?
- Tıp
- Tarım
- Tüketici Ürünleri
- Askeri Ürünler
- Uzay Sanayi
- Bilimsel Araştırmalar
- Gıda Güvenlikleri
- Elektrik ve daha bir çok sektörde nükleer enerji kullanılmaktadır.
Nükleer Enerji Yenilenebilir mi?
Nükleer Enerji Yakıtı Nedir?
Dünyanın En Büyük Nükleer Enerjisi Nedir? Nerededir?
Nükleer Etkisi Ne Kadar Sürer?
Bir Nükleer Santralin Ömrü Ne Kadardır?
Nükleer Santralin Maliyeti Ne Kadar?
Nükleer Enerji Ucuz Enerji mi?
İlginizi Çekebilir: 10 Maddede Hidroelektrik Enerjisi Nedir?
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol