Enerji Sektörü ile Alakalı MakalelerSolar Enerji

Polikristal Güneş Paneli Çeşitleri ve Fiyatları

Güneş enerjisi sistemlerinin yaygınlaşması ile birlikte, sistemlerde kullanılan bileşenlerin seçimi yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, hangi sistemin daha verimli olacağı, daha verimli sistem kurmak için hangi panellerin tercih edilmesi gerektiği konuları önem kazanmıştır. Bu makalemizde panel tercihinizi yaparken verimlilik ve fiyat açısından karşılaştırma yapabilmeniz için panel özelliklerinin detaylarından bahsettik. Yazının sonunda hangi paneli tercih etmeliyim, polikristal güneş paneli, monokristal güneş paneli ve polikristal güneş paneli arasındaki fark nedir sorularınıza yanıt bulmuş olacaksınız.

Monokristal Güneş Paneli
Monokristal Güneş Paneli

Monokristal Güneş Paneli Nedir?

Monokristal güneş paneli nedir sorusunu, bir yarı iletken ile aynı derece yüksek saflıkta ve tek bir silikon kristalinden büyütülmüş silindirik silikon külçelerden yapılmış hücrelerden meydana gelen güneş panelleridir diye yanıtlayabiliriz. Monokristal güneş paneli, güneşten gelen enerjiyi elektriğe dönüştüren paneller arasında en verimli olanıdır. Genelde küçük alanlarda olabildiğince fazla enerji toplayabilmek için kullanılır.

Monokristal paneller diğer panel çeşitlerine göre daha maliyetlidir fakat kullanım ömürleri uzundur.

Monokristal ile Polikristal Arasındaki Fark Nedir?

Monokristal güneş enerji paneli ve polikristal güneş enerji paneli arasındaki temel fark kullandıkları silikon solar hücre türüdür.

Monokristal güneş panelleri tek bir silikon kristalinden yapılan solar hücreye sahipken, polikristal güneş enerji paneli birlikte eritilen birden fazla silikon parçasından meydana gelen solar hücrelere sahiptir. Polikristal güneş panelleri mavi bir tona sahip olma eğilimindedir, monokristal paneller ise siyah tondadır. Monokristal panellerin bu şekilde tek bileşenden meydana gelen silikondan yapılan hücrelere sahip olması, elektron hareketlerinin serbestliği ile daha fazla verim sağlar. Monokristal paneller, polikristal panellere oranla yüksek ısı ve düşük ışık bulunan ortamda da daha iyi performans gösterirler. Monokristal panellerin polikristal panellere göre daha estetik bir görünüşe sahip oldukları da söylenebilir.

72 hücre Monokristal güneş enerji fiyatı 400W için ortalama 300$/Watt iken, 72 hücre Polikristal panel fiyatı 330W için ortalama 245$/Watt civarındadır.

Polikristal Güneş Paneli Verimi

Polikristal güneş panelleri genellikle monokristal panellere göre daha az verimlidir. Buna karşın fiyatları monokristal panellere göre daha düşük olduğundan tercih edilebilirlikleri ihtiyaca hizmet verdiği ölçüde makul seviyelerde olabilir. Polikristal güneş paneli aynı zamanda çok kristalli güneş paneli olarak da adlandırılır. Her hücrede çok sayıda kristal olduğundan elektronların hareket etme özgürlüğü kısıtlanır (Bu konuda daha detaylı bilgi almak için “Fotovoltaik Nedir, Fotovoltaik Panel Nedir” yazımızı inceleyebilirsiniz). Bunun sonucu olarak da polikristal güneş paneli verimi, monokristal güneş paneline göre daha düşüktür.

Monokristal Güneş Paneli Verimi

Monokritstal güneş paneli genellikle paneller arasındaki en verimli olandır. Monokristal solar paneller için solar hücre yapılırken silikonlar çubuk biçiminde oluşturulup “Wafer” adı verilen dilimler biçiminde kesilirler. Hücre tek bir kristalden oluştuğu için, elektrik akışını oluşturmak üzere hareket eden elektronların hareket alanı geniştir. Bu yüzden monokristal paneller, polikristal panellere oranla daha verimlidir. Ortalama verimliliklerinin %19-21 arasında olduğu söylenebilir.

Polikristal Güneş Paneli Hücresi

Polikristal güneş paneli hücresi kristal silisyum güneş hücreleri kategorisindedir. Bu hücrelerin güneş ışınlarını yutma oranları düşük olmasına karşın verimlilikleri %14-16 arasında olduğu için tercih edilirlikleri düşüktür. Monokristal paneller gibi genellikle 25 yıl kullanım ömrü olacağı garanti edilir. Maliyetini ödeme sürelerinin 4-6 yıl arasında olduğu söylenebilir. Genelde 20 yıl sonrasında %20 verim kaybı olacağı ön görülür.

 

Polikristal Güneş Paneli Hücresi
Polikristal Güneş Paneli Hücresi

Polikristal Güneş Paneli Yapımı

Polikristal güneş paneli yapımı aşamaları hakkında adım adım gidecek olursak;

  1. Monokristal ve polikristal paneller gibi silikon panellerin yapımında genelde iletken bir polislikon kullanılır. Bir çeşit işlenmiş kuvars karışımı olan bu silikon erime sıcaklığına ulaşıncaya kadar ısıtılır.
  2. Ardından polislikona diğer kimyasal katkı maddeleri eklenir. (Bor vb.) Bu kısımda P tipi yarı iletken malzeme elde edilir.
  3. Sonra erimiş polislikon-kimyasal madde karışımı soğutulur ve silikon bloğu ya da külçe adı verilen yapıya dönüşür.
  4. Bu külçenin ince dilimler halinde kesimi yapılır. Kesilen dilimler temizlenir.
  5. Kesilen dilimler N-tipi bir çözeltiye batırılırlar. N-tipi malzemeler diğer yarı iletkenlerle kıyaslandığında elektriği daha iyi iletir. Bu şekilde N-tipi çözelti ile P-tipi malzemeden meydana getirilen dilimler ile bir araya geldiğinde, hareketi arttırarak daha iyi elektrik üretmelerine olanak sağlayacak biçimde etkileşime girerler.
  6. Sonrasında dilimler yansımayı önleyen bir malzeme ile kaplanırlar. Bu adımda güneşten gelen ışığın panellerden sekmesinin önüne geçilir.
  7. Son aşamada hücre boyutuna göre test edilir ve bir panele monte edilir, diyebiliriz.

Her panelde, türüne bağlı olarak kimyasal maddeler değişiklik gösterebilir. Ama genel üretim süreci yukarıdaki maddelerde anlatıldığı gibidir. Daha önceki başlıklarda anlattığımız polikristal güneş paneli hücresinin yapısını incelerseniz, değişkenlik gösterebilecek maddeler konusunda bir öngörü edinebilirsiniz.

Diğer tiplerde güneş panellerinin nasıl üretildiğine dair daha detaylı bilgi için https://www.myenerjisolar.com/gunes-panelleri-nasil-uretilir/ makalemizden faydalanabilirsiniz.
Dünya çapında güneş paneli üreticileri listesine ulaşmak ve Güneş panelleri ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için https://www.myenerjisolar.com/gunes-paneli-secerken-dikkat-etmeniz-gerekenler/ yazımıza göz atabilirsiniz.
Ayrıca güneş panellerinin nasıl elektrik ürettiği hakkında da bilgi sahibi olmak için https://www.myenerjisolar.com/gunes-panelleri-nasil-elektrik-uretiyor/ yazımızı inceleyebilir, içeriğinde bulunan eğitim videomuzu izleyebilirsiniz.
GES ile ilgili her türlü istek ve ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Polikristal Güneş Paneli Çeşitleri ve Fiyatları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Polikristal Güneş Paneli Avantajları

Polikristal güneş paneli avantajı daha basit ve az maliyetlidir. Polikristali monokristal ile kıyasladığımızda daha az silikon gereksinimi duyuyor.

Polikristal Güneş Paneli Nerelerde Kullanılır?

Polikristal güneş paneli;

  • Isınma
  • Elektrik
  • Tarım
  • Sanayi gibi alanlarda kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir: Güneş Paneli Ömrü Ne Kadardır?

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Teklif Alın