Yeni GES Yönetmeliği ile Kabarık Faturalara Elveda
Güneş Enerji sektörü Türkiye’de halen daha gelişmekte olan bir sektör olup, daha net, daha sağlıklı sınırlar oluşturabilmek ve doğru, sağlam adımlar atılması adına yeni kararlar alındığı görülmektedir. Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 11 Ağustos 2022 tarihinde düzenlenen Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği (Yeni GES Yönetmeliği) ile olumlu ve olumsuz etkilenen mevcut ve potansiyel yatırımcılar oldu. Ancak olumsuzluklar içerisinde sesini duyuramayan olumlu gelişmeleri bu yazı ile inceleyebilirsiniz.
Yeni GES Yönetmeliği Sonrası Elde Edilen Hak
Yeni Ges Yönetmeliği düzenlemesi öncesinde yatırımcılar, fabrikalarının bağlı olduğu elektrik dağıtım şirketlerinin veya bağlı oldukları OSB’lerin bölgesi ile sınırlıydı. Düzenleme sonrasında ise Yatırımcılar için Türkiye çapında bulunan 21 Elektrik Dağıtım Şirketi’nden herhangi birinin bölgesinde Arazi Günes Enerji Santrali (GES) kurulumu yapabilme imkanı oluştu. Bu durum özellikle çatısında yeterli kapasite bulunmayanlar için müjde niteliği barındırmaktadır.
Enerji Tüketiminiz Kadar Üretim ve Satış İmkanı
Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde tarıma elverişli olmayan, “Marjinal Tarım Arazisi” olarak adlandırılan arazilere yatırımcı olarak tüketiminiz doğrultusunda Güneş Enerji Santrali kurulumunu Yeni Ges Yönetmeliği ile yapabilirsiniz. Ancak önceden mevcutta, kurulum yaptığınız bir Güneş Enerji Santrali’niz varsa eğer aynı bölge ile sınırlı kalıyorsunuz. Şayet yoksa, önceki yıl tükettiğiniz kilowatt saat enerji kadar üretim yapmakla beraber bir bu kadar daha kapasitede üretim yapma imkanınız bulunmaktadır. Bu durumu rakamlarla şöyle söylenebilir; 1000 kilowatt saat yıllık tüketiminiz olduğu noktada 1000 kilowatt saat üretip mahsuplaşabilirsiniz ve ek olarak 1000 kilowatt saat daha üretim yapıp satabileceğiniz için 2000 kilowatt saat üretim yapabilecek bir Güneş Enerji Santrali (GES) kurma hakkına 2022 Yeni Ges Yönetmeliği ile sahipsiniz demektir.
Abonelik Birleştirme ve Toplam Tüketim ile Çatı ve Arazi Kurulumları
Birden fazla fabrikanız olması ise size 2022 Yeni Ges Yönetmeliği ile ikinci bir artı getirmektedir. Aboneliğinizin aynı olması kaydıyla tüm tüketim noktalarınızın yıllık toplam enerji tüketimi baz alınarak Güneş Enerji Santrali kurulumu sağlayabilirsiniz. Arazi kurulumu için belirleyeceğiniz arsanın bulunduğu bölgeye bağlı Elektrik Dağıtım Şirketi’nin sınırları içerisinde fabrikanız/tüketim tesisiniz olması veya gelecek zamanda oldurmanız durumunda ise hakkınız olan kapasitede arazi kurulumu ile sınırlı kalmayıp çatı üzeri kurulum da yapabilirsiniz.
Düzenleme Öncesi Tüketime Bağlı Olmama ve Bu Durumun Zararları
2022 Yeni Ges Yönetmeliği öncesinde çatı üzeri kurulumlarda enerji tüketimi belirleyici bir unsur değildi. Bazı yatırımcılar çatı kapasitesine ve tüketime bağlı olarak yapılacak Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımının dönüşünü çok kısa sürelerde almakla beraber ek gelir elde edebiliyorlardı. Ancak trafo kapasitelerinin hızla dolmasından sebep kendi enerjisini üretmek isteyen, potansiyel yatırımcılar mağdur olma durumu ile karşı karşıya kalmaya çoktan başlamıştı. Bu durumu herkesin lehine çevirebilmek ve koşulları eşitleyebilmek adına çıkılan bu yolda, düzenlenen yönetmelik ile olumsuz olarak düşünülen maddelerin ve alınan bu kararların dahi bir amacı olduğunu unutmamak lazım.
Araştırın ve En Güzel Katkıları İçeren Bu Adımı Atın
Günümüz koşullarında tüketim tesisi bulunan herhangi bir bireyin ve özellikle firmaların tüm Dünya’ya ve kendilerine de en güzel hediyeyi sunmak, katkıda bulunmak amacıyla bu yatırımı yapmaları özellikle Yeni Ges Yönetmeliği sonrası kaçınılmaz noktaya gelmiştir. Tek yapmanız gerekenin ise detayları en doğru şekilde öğrenmek adına danışmanız ve gerekli olan bu adımı atmanızdır. Her geçen gün üretim yapabileceğiniz enerji imkanından kaybediyorsunuz, santral kurulumu yaptıktan sonra bu durumu farkedip geçen günleri düşündüğünüzde bu durumu çok daha iyi anlayacaksınız.
Uzun Uğraşlar Gerektiren Arazi Kurulumları ve İşin Doğru Firmayla Yapılması
Arazi Güneş Santrali kurulumları için yapılacak çalışmaların, çatı üzeri kurulumlarına nazaran çok daha çetrefilli olduğu aşikardır. Ancak yapacağınız kısa süreli bir araştırma ile dahi işinde uzmanlaşmış, referansları ve tecrübesi ortada olan ve bu sektöre en iyi katkısını sağlayan anahtar teslim kurulum sağlayan (EPC) firmaları siz zaten bulacaksınızdır. Faturalarınız ile vedalaşma ve yenilenebilir enerji kaynağı ile marjinal tarım arazilerini değerlendirip kazan-kazan yaklaşımını başarma ve en güzel faydaları sağlama zamanı 2022 Yeni Ges Yönetmeliği ile çoktan geldi de geçiyor. Doğru firma ile doğru adımları atmaya daha fazla gecikmeyin.
İlginizi Çekebilir: Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali (GES) Başvuru Süreci Nedir?
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol