Kompanzasyon Panosu Nedir?
Kompanzasyon, endüktif ve kapasitif etkiden kaynaklanan voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzeltmek ve ideale yakın (0 derecede) tutmak için kullanılan işlemdir. Kompanzasyon panosu ise ihtiyaç halinde reaktif güç üretimi yapan ve işletmenin güç faktörünü düzeltmek için elektrik sigortası, kontaktör ve kondansatör taşıyan panodur.
Aktif gücü en yükseğe taşıyan güç faktörünün düzeltilerek verimi maksimuma çıkarma işlemine kompanzasyon denir.
Kompanzasyon panoları ile elektrik şebekelerinin çalışma koşulları iyileştirilmektedir. Bu nedenle günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir. Son yıllarda hem ev hem de iş ortamlarında elektrikli cihaz kullanımında yaşanan artışa bağlı olarak elektrik ile ilgili problemler de ortaya çıkmaktadır. Kompanzasyon panoları sayesinde elektrik şebekelerinin güç katsayısı düzenlenmektedir ve elektrik enerjisi kaliteli bir şekilde taşınmaktadır.
Kompanzasyon yöntemine başvurulmadığı takdirde reaktif güçlere müdahale edilememektedir. Bu durum da şebekede güç kayıpları yaşanmasına yol açmaktadır. Dolayısıyla kompanzasyon panolarını kullanarak elektrik enerjisinin daha kaliteli bir şekilde taşınmasını sağlayabilirsiniz.
Kompanzasyon Panosu Ne İşe Yarar?
Kompanzasyon panoları, işletmenin güç kat sayısını düzeltmek için kondansatör ve ölçü aletlerinin üzerinde bulunduğu panodur. Endüktif yükler (transformatörler, balastlar, motorlar vs) reaktif güç de çekerler. İhtiyaç duyulan yerde reaktif güç üretilir. Kompanzasyon, elektrik sistemlerinin iyi bir koşulda çalışmaları için yardımcı olur. Yüklerin ve elektrik tesislerinin reaktif güç ihtiyaçlarını belirtilen yöntemlerle karşılayan kompanzasyona, reaktif güç kompanzasyonu denir.
Kompanzasyon, mevcut enerjinin kalitesinin arttırılmasında en etkili yöntemlerden biridir. Günümüzde elektrik şebekelerinin abone güçlerinde yüksek oranda bir artış görülmektedir. Bu durumunun ortaya çıkardığı en büyük dezavantajlardan biri ise şebekenin güç katsayısında meydana gelen düşmedir.
Elektrik şebekelerinin abone güçlerinde yaşanan yükselişin getirdiği dezavantajların önlenmesi için kompanzasyon öne çıkmaktadır. Kompanzasyon sayesinde akım ile gerilim arasında meydana gelen faz farkı olması gereken seviyelere taşınmaktadır. Aynı zamanda kompanzasyon yöntemi ile şebekeleri olumsuz etkileyen reaktif güçlerin etki düzeyi en aza indirgenmektedir. Bu yöntem sayesinde şebekelerin gereksiz yere yüklenmesi söz konusu olmamaktadır. Olumsuz etki gösteren reaktif güçlerin etkisinin kısıtlanmasını sağlayan kompanzasyon yöntemi son yıllarda fazlasıyla ilgi çekmektedir.
Kompanzasyon yöntemi sayesinde şebekeler gerekmedikçe yüklenmemektedir. Aynı zamanda bu yöntem sayesinde şebekelerin kapasitesi arttırılmaktadır. Kompanzasyondan verim elde edilmesi için kompanzasyon panosuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu pano üzerinde yer alan sistem ve cihazlar sayesinde şebekelere etkili müdahale gerçekleştirilmektedir.
Kompanzasyon panosunun ne işe yaradığı fazlasıyla merak edilmektedir. İş yerlerinde kompanzasyon panolarının bulundurulması oldukça önemli ve avantajlıdır. Kompanzasyon panoları, elektrik hatlarındaki güç kapasitesini düzenleyici bir etki gösterdiği için özellikle elektriğin çok harcandığı yerlerde tasarruf edilmesini sağlamaktadır. İş yerlerinde bu panoların kullanılması işverenler için oldukça avantajlı bir durumdur. Kompanzasyon panoları üzerinde yer alan aletler sayesinde elektrik şebekelerinin güç kapasitleri kontrol altına alınmaktadır.
Kompanzasyon panoları kullanıldığında elektrik enerjisi en kaliteli şekilde ulaştırılmaktadır. Kompanzasyon panolarının bir diğer avantajı ise reaktif enerjiye ihtiyaç duyulduğunda anında reaktif güç üretimi yapıyor olmasıdır. Kompanzasyon panoları istenilen durumlarda reaktif güç üretimi yaptığı için özellikle iş yerlerinde pratiklik ve tasarruf sağlamaktadır. Aynı zamanda kompanzasyon panoları, endüktif ve kapasitif olarak bilinen yüklerin geri çekilmesi noktasında da öne çıkan bir pano çeşididir.
Kompanzasyon Sistemi Nedir?
Kompanzasyon sisteminin ne olduğu ve nasıl bir işleyişe sahip olduğu fazlasıyla merak edilen bir konudur. Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan elektrik enerjisi miktarı farklılık göstermektedir. Elektrik enerjisinin kullanım miktarına bağlı olarak, gerilim hattı ortaya çıkmaktadır. Elektik enerjisinin yüksek oranda kullanıldığı iş yerlerinde gerilim hattına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Gerilim hattı çoğu zaman akım ve voltaj arasındaki faz farkı şeklindeki tanımıyla karşımıza çıkmaktadır. Endüktif ve kapasitif yüklerle doğrudan bağlantılı bir şekilde reaktif güçler ortaya çıkmaktadır. Bu reaktif güç, voltaj ve akım arasındaki faz farkında bazı kaymaların yaşanmasına neden olmaktadır. Reaktif gücün ortaya çıkardığı faz farkını sıfıra indirmek için kurulan sistem ise kompanzasyon sistemidir.
Kompanzasyon sistemi sayesinde voltaj ve akım arasındaki faz farkı, kaliteli bir şekilde elektrik enerjisi taşıması için en uygun noktaya gelmektedir. Firmamız üzerinden bizlere ulaşarak kompanzasyon sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Kompanzasyon sistemlerinden en etkili şekilde faydalanarak elektrik enerjisinden üst düzeyde verim elde edebilirsiniz. Bizlerle irtibat kurarak bu sistemlerin avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Kompanzasyon Rölesi Nedir?
Kompanzasyon rölesi, reaktif güç kontrol rölesi olarak da bilinmektedir. Kompanzasyon rölesi sayesinde reaktif güç kontrol altına alınmaktadır. Kompanzasyon rölesi kullanımının asıl amacı, elektrik enerjisinden üst düzeyde verim sağlanmasıdır. Bu röle sayesinde elektrik enerjisinden kaliteli bir şekilde faydalanma imkanına sahip olunmaktadır. Elektrik şebekesinin güç kapasitesinde bir düşüş yaşanıyor ise kompanzasyon rölesi kullanmaktadır. Röle, gücün ideal seviyeye yükseltilmesini sağlayarak elektrik enerjisinin performansını iyileştirmektedir.
Kompanzasyon rölesi, elektrik enerjisinin performansına doğrudan etki yaptığı için elektrikten tasarruf sağlamasına da yardımcı olmaktadır. Kompanzasyon rölesi temin ederek avantajlarından faydalanabilirsiniz. Özellikle büyük iş yerlerinde çoğu zaman reaktif güçlerin aşıldığına rastlanmaktadır. Reaktif güçlerin aşılması durumunda belirli güç tüketim bedeli ortaya çıkmaktadır. Bu güç tüketim bedeline, kompanzasyon cezası denilmektedir. Kompanzasyon cezası hesaplanırken güç katsayısı dikkate alınmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Elektrik Abone Grupları Nelerdir?
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol