Saydam (Şeffaf) Güneş Paneli Nedir?
Saydam Güneş Paneli Nedir?
İki cam plaka veya tabaka arasına yerleştiren inci bir film şeklinde güneş panelidir. İlk güneş paneli dünya da 1839 yılında kullanılmıştır. Yıllar içerisinde teknoloji geliştirilmektedir. İlk şeffaf güneş enerji panelini 2013 yılında Michigan State Üniversitesinde görevli Richard Lunt ve ekibi üretmeyi başarmıştır. Endüstriyel Çatı GES ve Arazi GES projelerinde kullanılan paneller aynı zamanda Cephe GES’lerde de kullanılabilmektedir. Fakat Cephe GES projeleri günün belirli zamanlarında cepheye bağlı olarak kısıtlı elektrik üretebilmektedir. Aynı zamanda kapladığı alanda cam yüzeylerde manzara vs kapattığı için farklı teknolojiler geliştirilmekle birlikte iki cam yüzeyi arasında kaldığı için saydam güneş panelleri dekoru koruduğu gibi aynı zamanda yeşil enerji olarak güneşten elektrik üretimine imkan vermektedir. Bütçe ve doğa dostudur.
Saydam güneş panelleri mevcutta kullanılan güneş panellerine göre çok çok daha verimlidir. Düşük bir metrekare alanında yoğun miktarda enerji verimliliği vardır. Henüz piyasada nadiren kullanılmaktadır. Laboratuvar çalışmaları hızlıca sürmektedir.
Ar-Ge çalışmalarının esas temel değeri pencereler de kullanılması ile birlikte ev ve işyerlerinde günümüz şartlarında her alanda kullanılması ve enerjinin olabildiğince yenilebilir enerji kaynaklarından üretilmesine olanak sağlamasıdır. Bir diğer avantajı gölgeden hemen hemen hiç etkilenmemesidir.
Saydam güneş panellerinde 20 – 40 – 60 – 80 -100 -150 – 200 – 300 W gibi küçük watt’larda üretimi vardır.
Örneğin 300 W saydam güneş paneli fiyatları halihazırda 500 – 750 TL bandındadır.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunları ile birlikte sanayi devriminden sonra Dünya’da hava sıcaklık artışını 2 derecenin altında hatta 1,5 derece ile bunu tutmaya çalışan Paris Anlaşması yenilebilir enerjiye çok büyük önem vermektedir. Bunun içinde güneş enerjisi alanında çatı ve arazilerden arda kalan ev ,ofis ve diğer ek alanlara odaklanmaktadır. Bunun için de saydam güneş panellerinin önemi büyüktür.
Amaç herkes kendi tükettiği elektriği üretebilmeli ve çevreye karşı duyarlı olunmasıdır. Burada inovasyon ve proje yatırımlarını artırmak adına teşvik edici uygulamalar her geçen gün artmaktadır. Akıllı cam teknolojilerini yeşil enerji ile birleştirerek burada bina cam ve cephe kısımlarında güneş enerjili saydam güneş paneli uygulamalarının altı çizilmektedir.
Geleneksel Güneş Panelleri ile Saydam Güneş Panelleri Arasındaki Temel Farklar
Çatı tipi güneş enerji panelleri kısıtlı bir alanda kurulur iken saydam güneş panelleri çok katlı binalarda (Otel, rezidans, apartman) daha büyük yüzölçümüne kurulabilir.
Bina cephe manzarasını kapatmadığı gibi daha estetik bir görünüme sahiptir. Çoğu bina cam veya penceresine uygulanabilecek büyüklüktedir.
Yaz aylarında güneş ışınlarını kırarak binayı daha serin tutabilir ve klima vs soğutma kaynaklı enerji maliyetleri azaltabilir.
Gölgeden diğer panellere göre çok çok daha az etkilenir.
Verimlik olarak monokristal ve polikristal panellere göre verimlilik katsayısı daha yüksektir.
Çatı ve Arazi panellerine göre en büyük dezavantajı daha hızlı bozulmasıdır.
Saydam güneş panellerinde dokuz teknoloji geliştirilmiştir.
- İnce film panelleri
- Kızılötesi saydam güneş paneli
- Polimer güneş paneli
- saydam lüminesans güneş paneli
- Perovskit güneş paneli
- Elektroforetik biriktirme
- Dip kaplayan saydam güneş paneli
- Püskürtme biriktiren panel
- Kuantum saydam güneş paneli
İlginizi Çekebilir: Güneş Paneli Çalışma Prensibi Nedir?
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol