Lisanssız GES Başvuru Süreci Nedir?
Bugün sizler ile lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru sürecini inceliyor olacağız. Yazımızın sonunda Lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru süreci için uygun muyum? Lisanssız elektrik yönetmeliğinde lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) için şartlar nelerdir? lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru süreci kim tarafından değerlendirilir? Sorularınızın cevaplarını almış olacaksınız.
Hepimizin bildiği gibi 2019 yılı Mayıs itibarı çıkan lisanssız elektrik üretim yönetmeliği kapsamında, daha sonra da 2019 yılı haziran ayı içinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile lisanssız elektrik üretim tesisi maksimum kurulu kapasitesi 1 (MW) MegaWatt’tan 5 (MW) MegaWatt’a çıkartılmıştır.
Lisanssız elektrik üretim yönetmeliğine göre bu sınırlar içerisinde kalmak şartı ile çatılarımızda, endüstriyel tesisler olsun, ya da evlerimizde veya ticari alanlarda, lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvurusu yaparak lisanssız elektrik üretim tesisleri kurabiliyoruz.
Peki, lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru süreci nasıl ilerler? Lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru süreci nasıl başlatılır?
Öncelikle lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru sürecini başlatabilmek ve lisanssız elektrik üretim tesisini kurabilmek için mevzuat ile belirlenmiş bir prosedüre uymamız gerekiyor. Lisanssız elektrik üretim tesisi için bağlı kalacağımız bu prosedürde de kritik olan nokta şu, lisanssız elektrik üretim tesisi yönetmeliğine göre, yapmayı planladığınız lisanssız güneş enerjisi santralinin (GES) kurulu gücünün 10 kW’tan büyük mü olduğu yoksa 10 kW’tan küçük mü olduğu önem arz ediyor. Bugün size ağırlıklı olarak 10 kW’ın üzerinde, yani daha çok ticarethane ve sanayi elektriği tüketen ticari ve endüstriyel tesislerin ihtiyacına yönelik yapılacak olan lisanssız elektrik üretim tesisi başvurularından bahsediyor olacağım.
Herhangi bir lisanssız elektrik üretim tesisi başvurusu için (buna lisanssız güneş enerjisi santrali de dahil) belli bazı adımları mevzuatta yazıldığı şekli ile uyumlu bir şekilde yapmanız gerekiyor. Öncelikli olarak lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) kurulumu yapacağımız çatı alanına ne kadarlık güneş enerjisi santralinin sığacağını bir EPC (mühendislik, satın alma ve kurulum hizmeti veren firmalar için kullanılan kısaltma – İngilizce (E) Engineering, (P) Procurement ve (C) Construction kelimelerinden gelmektedir) firmasından hizmet alarak ya da lisanssız elektrik üretim tesisi konusunda yeterli bilgiye sahip iseniz kendiniz, belli bir yere kadar getirerek bir çalışma yapmanız gerekiyor. Bu çalışma ile tespit edeceğiniz bilgiler sizin yapacağınız başvuru için temel oluşturuyor olacaktır.
Not: Tüm bu hesapları daha verimli yapabilmeniz yardımcı olacak başka yazılarımız ve eğitim videolarımız halihazırda web ve youtube sayfalarımızda bulunmaktadır. Lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru sürecine dair detayları hızlıca anlamak için videolarımızı izleyebilirsiniz.
GES Başvuru Süreci
İlk olarak “Lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvurusunu nereye yapacağız?” sorusu ile başlayabiliriz. Başvurunuzu nereye yapacağınız sorusuna cevap verebilmek için tesisinizin elektrik şebekesine nereden bağlı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bir diğer tabir ile, lisanssız güneş enerjisi santralinizin (GES) kurulacağı yerin hangi elektrik dağıtım şirketinin şebekesine bağlı olduğunuzu bilmemiz gerekiyor, çünkü lisanssız elektrik üretimi için ilk başvurumuzu bu noktaya yapıyor olacağız. Teknik olarak bu kurum ya bölgesel bir elektrik dağıtım şirketi oluyor olacak (ilgili EDAŞ – İstanbul için ya BEDAŞ/AYEDAŞ) ya da elektrik dağıtım lisansı bulunan bir organize sanayi bölgesi (OSB) olacak. Ardından lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru sürecine geçebiliriz.
Birinci Ay: Başvuru Ayı
Lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinde belirlenmiş olan lisanssız elektrik üretim başvuru belgelerimizi hazırladıktan sonra yukarıda belirtiğimiz gibi lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru sürecine girerek lisanssız elektrik üretim tesisinizi kurmayı planladığınız ilgili elektrik dağıtım şirketine başvuruda bulunuyoruz. Bu başvuruyu lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinde belirtildiği üzere ayın 1. Günü ile son iş günü arasında yapabilirsiniz. Tüm ay başvuru ayı olarak değerlendirildiğinden dolayı ay boyunca toplanan evraklar tek seferde takip eden ay içerisinde evrak yönünden inceleniyor olacak. Ayrıca, bir ön kontrol olarak, başvuru anında da basit bir inceleme yine ilgili dağıtım şirketi görevlileri tarafından yapılıp evraklarınız kontrol ediliyor olacaktır. Lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru sürecinizde olası problemlerin önüne geçebilmek adına bu işi lütfen son güne bırakmamaya özen göstermenizi tavsiye ederim.
İkinci Ay: Evrak Yönünden İnceleme
Bir önceki ay boyunca yapılmış olan lisanssız elektrik üretim tesisine dair tüm başvurular artık bu ay içerisinde -sadece- evrak yönünden değerlendirmeye alınır. Bu ön değerlendirme ve kontrol süreci ayın 15. gününe kadar devam eder. Lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinde tanımlandığı gibi, başvur yapılan ilgili dağıtım şirketinin web sayfasında bir Excel aracılığı ile açıklama yapılır. Bu açıklama ise yaptığımız lisanssız güneş enerjisi tesisi (GES) başvurumuzun sadece evrak yönünden bir eksikliğimiz var mı yok mu incelenmesinin sonuçlarını içeriyor olacaktır. Eğer bu geri bildirim sonucunda eksik veya hatalı bir evrak olduğu tespit edilmiş ise size 3 iş günü içerisinde bu evrakları düzeltme imkânı verilecektir. Dolayısı ile eğer yaptığınız hata basit bir hata ise, bunu hızlı bir şekilde tamamlayıp başvurunuzun bir sonraki aşama olan başvuruların teknik yönden değerlendirilmesi aşamasına geçebilirsiniz.
Üçüncü Ay: Teknik Yönden Değerlendirilme
Bu ay aslında Çağrı Mektubu süreci olarak ta adlandırılabilir. Siz, bölgenizde, çatınızda bir lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) kurmak istiyor olabilirsiniz ama bunun da teknik yönden bir değerlendirmeye tabi tutulması gerekiyor. Bu aşamada, lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvurunuz esnasında her ne kadar bir önceki ay evrak yönünden yapılan değerlendirmeden sorunsuz bir şekilde geçmiş olsanız bile, karşınıza bir engel çıkabilir. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) bu kapsamda başvurunuzun arıza akım limitini aşıp aşmadığını kontrol eder ve aşmadığı durumlarda ve bu durumların korunması şartı ile size onay verir. Güncel durumda Türkiye genelinde bu konuda az da olsa bazı Trafo Merkezlerinde (TM) sıkıntı çıkabilmekte. O yüzden bu aşamayı 100% garanti olarak görmeyin derim. Fakat büyük ihtimal ile sizin için bu aşamayı aşmak zor olmayacak ve nihayetinde bağlantı görüşü oluşturulması amacı ile size Çağrı Mektubunuz teslim ediliyor olacaktır. Bu aşama tamamlandıktan sonra artık lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru sürecinde sadece son bir adımınız kalacaktır.
Dördüncü Ay: Bağlantı Anlaşması için TEDAŞ’a Proje Başvurusu ve Onayı
Lisanssız elektrik üretim yönetmeliğine göre bu aşamada sadece Çağrı Mektubumuzun çıkmış olması projenize başlamak için maalesef yeterli değildir. Projeniz için hala tamamlanması gereken bir adıma daha ihtiyacınız var, o da lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru sürecinizde elektrik üretim tesisinizin yapımı için müracaatta bulunduğunuz ilgili dağıtım şirketi ile bir bağlantı anlaşması imzalanması. Bu bağlantı anlaşmasını için ise öncelikli olarak TEDAŞ’a nihai projeniz ile başvurmanız gerekiyor.
Peki bu nihai proje içerisinde neleri sunmanız lazım? Özetlemek gerekir ise;
- Lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvurusuna konu Elektrik Projenizde, hangi paneller ve eviricilerin kullanılacağı, tek hat şeması ve diğer
- Statik Projeniz (üniversite onaylı), yeni duruma göre kar ve rüzgâr yükleri açısından uygunluk
- Belediye veya OSB’den alınacak “Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali (GES) Uygunluk Yazısı”, imar yönünden
Lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvurusu için hazırladığınız projenizi TEDAŞ’a onaylattıktan sonra -ki bu süreç 2 hafta ile 4 hafta arasında sürebilir- ilk başvuruyu yaptığınız ilgili elektrik dağıtım firması ile gelip bir lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) bağlantı anlaşması yapmanız gerekiyor.
Son olarak;
Lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru sürecini tamamlayıp bağlantı anlaşmanızı yaptıktan sonra sizlere eğer Alçak Gerilim (AG) abonesi iseniz 1 yıl, eğer Orta Gerilim (OG) abonesi iseniz 2 yıl kadar bir süre içerisinde yatırımınızı tamamlama izni veriliyor olacak. Sizler de bu süre zarfında projenize uygun bir şekilde lisanssız elektrik üretim tesisinizin kurulumunu tamamlarsanız tekrarda TEDAŞ’ı davet edip tüm kontrollerinizi yaptırdıktan sonra kabul işlemlerine geçebilirsiniz.
Lisanssız güneş enerjisi santrali (GES)’nin kontrolleri tamamlandıktan sonra artık mevcut lisanssız elektrik üretim tesisiniz aktif olarak üretime başlayabilir. Lisanssız elektrik yönetmeliğinde takıldığınız tüm noktalar için EPC firması olarak hizmet alma ihtiyacınız durumunda My Enerji Solar’dan bilgi alabilirsiniz.
Umarız bu yazımız lisanssız elektrik üretim tesisi, lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru süreci ve lisanssız elektrik üretim yönetmeliği hakkında sizler için aydınlatıcı olmuştur. Konu ile daha fazla bilgi edinmek istiyor iseniz web sayfamızdaki lisanssız elektrik üretim tesisi ya da lisanssız elektrik üretim yönetmeliği hakkındaki diğer yazılarımıza veya lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) başvuru süreci hakkında detaylardan da bahsettiğimiz youtube içerisindeki ücretsiz lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) rehber eğitimi video serimize bakabilirsiniz.
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol
Merhaba ankara bala çem köyü 72 dönüm tarlama ges kurabilirmiyim aydınlatırsanız memnun olurum tşk
Sayın Seyfettin Şahin,
Ne yazık ki şu anda tarlalara devlet tarafından güneş enerjisi santrali kurma izni verilmiyor.
İlerleyen zamanlarda devlet tarafında bir değişiklik olması durumunda tekrar değerlendirmenizi rica ederiz.
Saygılarımızla,
MY Enerji
Merhaba,
Tarlalara devlet tarafindan GES izni verilmedigi bilgisinin kaynagini paylasabilir misiniz?
Cok tesekkurler