Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
EKB Sorgulama Nasıl Yapılır?
Enerji talebindeki artış, beraberinde bir dizi gelişmelere neden olmuştur. Dünya çapında gözlemlenen bu artış; enerji israfının önüne geçmek ve verimlilik gibi konularda yeni çözümler üretilmesine sebep olmuştur. 2020 yılından itibaren kullanılması zorunlu olan EKB yani Enerji Kimlik Belgesi merak konusu haline gelmiştir. Zorunlu olmasından itibaren Enerji Kimlik Belgesinin ne olduğu ve nasıl alındığı gibi konular insanlar tarafından en çok merak edilen konular arasına girmiştir. İşte Enerji Kimlik Belgesi – EKB sorgulama ile ilgili tüm detaylar…
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Enerji Kimlik Belgesi; israfın önlenmesi, çevrenin korunması, binalardaki enerjinin verimli kullanılması, enerji tüketiminin sınıflandırılması, binalardaki yalıtım özellikleri ve ısıtma gibi sistemlerinin verimlerinin belirlenmesi gibi amaçlarla ortaya çıkan zorunlu göstergedir. EKB; 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre düzenlenmiştir.
Evimizde kullandığımız beyaz eşyalardaki enerji performans sınıflandırılmaları EKB ile artık binalar için de geçerli olmuştur. Bu sınıflandırmalar kapsamında binalardaki enerji performanslarında A sınıfı en verimli olurken G sınıfı en düşük verimli seviye olarak belirlenmiştir.
2020 yılından itibaren C sınıfından düşük seviyede olan binalara iskan ruhsatı verilmeyeceği kanun ile kararlaştırılmıştır. Kanun gereği yeni yapılacak binaların bu enerji sınıflandırmasına uygun olarak tasarlanması gerekmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?
Yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi; bakanlık tarafından yetkilendirilen enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurularak alınabilmektedir.
EKB’yi şahıs olarak yetki belgesi olan ya da Serbest Müşavir Mühendislik Belgesine sahip mimar veya mühendislerden de alabilirsiniz.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Alınmazsa Ceza Var Mıdır?
Enerji Kimlik Belgesi alınmaması durumunda bazı idari yaptırımlar mevcuttur. Enerji Verimliliği Kanununda yer alan ‘İdari Yaptırımlar ve Uygulamalar’ bölümüne göre “Kanun kapsamında ceza vermeye yetkisi olan kişiler tarafından belirlenen tutarda para cezası verilmektedir.”
Enerji Kimlik Belgesi Almak için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Bina enerji belgesini almak için gereken bazı evraklar vardır. Enerji Kimlik Belgesi almak için gerekli belgeler şunlardır:
- Yapı Ruhsatı
- Elektrik Projesi
- Isı Yalıtım Raporu
- Mimari Proje (Kapak, kat planları, kesitler, vaziyet planı, görünüşler)
- Mekanik Proje
Enerji Kimlik Belgesi Fiyatı Ne Kadar?
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almanın belli bir fiyatı vardır. Bu tutar bazı unsurlara göre hesaplanmaktadır. EKB fiyatı 700 m2 altındaki yapılar için yaklaşık 320 lirayken daha büyük konutlarda 500-1.000 lira arasında değişmektedir. Peki EKB fiyatı hesaplanırken göz önünde bulundurulan unsurlar nelerdir?
- Bina yaşı
- Enerji Kimlik Belgesi’nin ruhsat için mi iskan için mi olduğu
- İnşaat ruhsatı tarihi
- Toplam kullanım alanının m2 cinsinden değeri
- İlgili yapının ısıtma sistemi
Eski Bir Yapıya EKB Almak İçin Son Tarih Nedir?
Enerji Kimlik Belgesi almak 1 Ocak 2020 tarihinde zorunlu olmuştu. Ancak yeni dönemle birlikte bu durum değişti. 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile yeni kararlar alınması bekleniyor olsa da henüz ilgili ve kesin bir açıklama yapılmadı.
Binaların Enerji Kimlik Belgeleri Üzerinde Yer Alan Performans Değeri Ne Olmalıdır?
Bina ya da yapıların Enerji Kimlik Belgesi üzerinde yer alan performans değer sınıfı asgari surette C sınıfı olmalıdır.
Hangi Bina ve Konutların Enerji Kimlik Belgesi Alması Gerekli Değildir?
50 m2 altında bir alana yayılmış olan yapılar, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait yapılar, Adalet Bakanlığı binaları, ceza kurumları, seralar ve imalathanelerin enerji kimlik belgesi alması zorunlu değildir.
EKB Sorgulama Nereden Yapılır?
EKB sorgulama için e devleti kullanabilirsiniz. Buraya tıklayarak EKB sorgulama yapabilirsiniz.
Enerji Kimlik Belgesi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Enerji Kimlik Belgesi Örnekleri
Enerji Kimlik Belgesi Almanın Faydası Nedir?
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği Gereklilikleri Nelerdir?
Enerji Kimlik Belgesini (EKB) Hangi Kuruluşlar Verebilir?
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Kimler Tarafından ve Nasıl Hazırlanır?
İlginizi Çekebilir: 10 Maddede Nükleer Enerji Nedir?
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol
2 Yorum