Solar Enerji

Mahsuplaşma Nedir?

Devlete Elektrik Satmak Avantajları Nedir? Ne Kadar Kazandırır?

Güneş Enerjisi ile ürettiğiniz elektriği; tükettiğiniz elektrikten mahsup ederek hem ödediğiniz elektrik faturasından kurtulabilir hem de fazladan ürettiğiniz ihtiyaç fazlası elektriği satarak gelir elde edebilirsiniz. Anahtar teslim güneş enerji santrali (GES) firması MY Enerji Solar olarak bu içeriğimizde mahsuplaşma ne demek (devlete elektrik satmak), mahsuplaşmanın avantajları nedir, ne kadar kazandırır, kimler için uygundur gibi sorulara yanıt aradık.

Mahsuplaşma Nedir? Devlete Elektrik Satmak Mümkün Mü?

Güneş enerjisinden elektrik üreterek faturaları sıfırlamak mümkün. Peki ihtiyacımızdan fazla elektrik üretirsek?

Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında düzenlenen aylık mahsuplaşma uygulamasında; lisans alma veya şirket kurma zorunluluğu olmadan daha fazla elektrik üretimi yapabilmek mümkün. Yani çatınıza güneş enerji santrali (GES) kurarak hem elektrik faturalarınızı sıfırlayabilir. Hem de ihtiyaç fazlası elektriği satarak ekstra gelir elde edebilirsiniz.

Resmi Gazetede yayınlanan düzenlemeyle mesken aboneleri için 10 kW, tüm işletmeler ve kamu kurumları içinse 5 MW’a kadar yükseltilen çatıya veya cepheye kurulacak GES’lerin ihtiyaç fazlası üretiminin; 10 yıl boyunca Görevli Tedarik Şirketi tarafından üreticiden satın alınacağının garantisi verildi. Yani güneş enerjisinden elektrik üreterek bu elektriği aylık mahsuplaşmayla 10 yıl boyunca devlete satmak mümkün.

Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğiyle birlikte artan “Aylık Mahsuplaşma Nedir?” “Devlete Elektrik Satmak Nasıl Olur?” sorularını örnekler açıklayacak olursak;

Mahsuplaşma Ne Kadar Kazandırır
Mahsuplaşma Ne Kadar Kazandırır

Mahsuplaşma Ne Kadar Kazandırır Senaryoları

İşletmenizin veya konutunuzun çatısına Güneş Enerjisi Sistemi (GES) kurarak üretim yapmaya başladığınızı varsayalım. Çatınızda bir ay boyunca toplamda 3.000 kWh’lık üretim, Ticarethanenizde ise 4.000 kWh’lık bir tüketim yaptığınız durumu ele alalım;

Aktif Enerji Bedelinin 0,60 TL/kWh, Dağıtım Bedeli de 0,20 TL/kWh olsun. Toplam enerji bedelini 0,80 TL/kWh olarak alalım. 3.000 kWh üretip 4.000 kWh  tükettiğinizde fatura kalemleriniz aşağıdaki şekilde olacaktır;

    • DAĞITIM BEDELİ: 3.000kWh x 0,10TL/kWh= 300TL (Üretimdeki dağıtım bedeli %50 indirimlidir)
    • (4.000-3.000) kWh x 0,20TL/kWh = 200 TL (Üretiminiz mahsup edildi) 
    • AKTİF ENERJİ BEDELİ: (4.000-3.000) kWh x 0,60 TL/kWh = 600 TL (Üretiminiz mahsup edildi)
    • TOPLAMDA 1.100 TL’lik bir enerji bedeli oluşmaktadır.

Ancak GES üretiminiz olmasaydı hesaplama aşağıdaki şekilde olacaktı;

    • (4.000 kWh x 0,60TL/kWh) + (4.000 kWh x 0,20 TL/kWh) = 3.200 TL 
    • KDV dahil tasarruf = 2.100 x 1,18 = 2.478 TL şeklinde oluşacaktır.

Faturanızdaki aktif enerji bedeli tutarını daha da düşürmek istemeniz durumunda ise Tedarik Şirketimizden indirimli elektrik enerjisi satış teklifi alabilir, birim fiyatınızı daha da düşürebilirsiniz.

Mahsuplaşma Kazancı Hesaplama 2. Örnek

Yine aynı enerji birim bedeli ve dağıtım birim bedeli üzerinden üretiminizin 4.000 kWh, tüketiminizin 3.000 kWh olduğu durumda ise sadece sayacınızın trafo kaybı size fatura edilecektir (örn. 500 kWh).

Trafo kaybının olmadığı durumlarda tükettiğinizden fazla ürettiyseniz elektrik faturası ödemezsiniz!

İhtiyaç fazlası üretiminiz ise Görevli Tedarik Şirketi yukarıdaki birim fiyatla sizden satın alma yapacak ve böylece elektrik faturanızdan elde ettiğiniz kârın yanı sıra elektrik satışından da gelir elde etmiş olacaksınız.

  • AKTİF ENERJİ BEDELİ: 500 kWh x 0,60 TL/kWh = 300 TL (Trafo kaybı bedeli)
  • DAĞITIM BEDELİ: ( 500 x 0,2 ) + (4.000 x 0,1) = 500 TL (trafo kaybı + üretimin) dağıtım bedeli)

Bu durumda tüketiminizdeki 3.000 kWh’lık elektrik faturası üretiminizden karşılanmış oldu. İhtiyacınızdan fazla olan 1.000 kWh’lık elektriği ise bölgenizdeki Görevli Tedarik Şirketine satıyor olacaksınız. Bu satışa istinaden kestiğiniz fatura ve elde ettiğiniz gelir aşağıdaki gibi olacaktır. 

  • 1.000 kWh x 0,60TL/kWh = 600 TL (Görevli Tedarik Şirketi’ne keseceğiniz aktif enerji bedeli)

KDV dahil tasarrufunuz ise; kendi karşıladığınız elektrik tüketiminizin faturalanmasındaki kârınız + ihtiyaç fazlası üretiminizden gelen ek gelir olarak şöyle yansıyacaktır;

  • (3.000 kWh x 0,80 TL/kWh) – ( 800 TL (Trafo kaybı ve dağıtım bedeli faturanız) + 600 TL (satışınız) = 2.400 – 800 + 600 = 2.200 TL 

Tüm hesaplamalara KDV dahil edildiğinde 2.200 x 1,18 = 2.596 TL toplam tasarruf sağlanacaktır.

Güneşten elektrik üretiminde şebekeye verdiğiniz elektriğin dağıtım bedelinde indirim uygulanmaktadır. Ürettiğiniz enerji için kullanılacak dağıtım bedeli; tüketiminizde kullanılan dağıtım birim bedelinin yarısı olacak şekilde (%50 ile çarpılarak) faturalandırılmaktadır.

12 Maddede Aylık Mahsuplaşma Sistemi

  • Aylık mahsuplaşma düzenlemesiyle güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri sadece çatı veya cephe uygulaması olarak gerçekleştirilebilmektedir. Arazi üzerine kurulacak güneş enerjisi tesisiyle herhangi bir mahsuplaşma yapılamamaktadır.
  • Yönetmelik kapsamında kurulacak tesislerde üretim ve tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesi içinde olması gerekmektedir.
  • Sistem aktif üretim faaliyetine geçmeden önce ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi şebekeye verilememektedir.
  • Geçici kabul alan ve işletmeye giren tesislerde bir ay içinde sistem kullanım anlaşması (SKA) imzalanması gerekmektedir.
  • Şebekeye verilecek enerji ile şebekeden çekilen enerji, her ayın 6’ncı günü yapılacak hesaplamalarla aylık mahsuplaşmaya tabi olacaktır.
  • Üreticiler talep etmeleri halinde şebeke işletmecisinden; aynı fatura dönemine ilişkin bir kez olmak üzere Üretim Kaynak Belgesi alabilecektir.
  • Kurulan elektrik üretim tesislerinde aylık mahsuplaşma sonucunda şebekeye enerji verilmesi halinde, söz konusu enerji miktarı, ilgili mevzuat uyarınca YEKDEM kapsamında bedelsiz katkı olarak değerlendirilecektir.
  • Devlet tüketiciye ihtiyaç fazlası elektrik üretimini 10 yıl boyunca satın alacağını garanti eder. 
  • Üretim ve tüketimin aynı noktada olması şartını aramadığından, güneşe elverişsiz yerde bulunan kullanıcının, aynı dağıtım bölgesinde güneşe elverişli bir yerde yaptıracağı üretimi de mahsuplaşmaya dahil edebilmesine imkan verir.
  • Üretilen enerjinin şebekeye verilişinde dağıtım bedeli %50 indirimli olarak uygulanır.
  • Elektriğe gelen zam mahsuplaşma yapan GES yatırımcılarını olumlu olarak etkiler. 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını destekleyici düzenlemeler ve yeniliklerin artarak devam etmesi beklenmektedir. Bu avantajlardan yararlanmak, maliyetlerinizi düşürmek ve gelir elde etmek isterseniz aşağıdan ücretsiz olarak GES teklifi alabilirsiniz.

Mahsuplaşma Nedir İçeriği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Faturada Muhtelif Mahsup Ne Demek?

Faturada muhtelif mahsup, müşterinin TL iade alacağından düşülmesine denilir. Mahsuplaşma, vaad edilen şeyin elde edilmesi demektir.

karbon vergisi ve paris iklim anlaşması

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Teklif Alın