Yeşil Mutabakat (Green Deal) Nedir?
Yeşil Mutabakat (Green Deal) İşletmeleri Nasıl Etkileyecek?
Yeşil Mutabakat (Green Deal) Nedir?
Avrupa Birliği 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarının olmadığı ilk karbon nötr kıta olmayı hedeflemektedir. Paris İklim Anlaşmasından sonra Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında temiz enerji; sürdürülebilir sanayi, inşaat ve renovasyon, tarladan sofraya, kirliliğin ortadan kaldırılması, sürdürülebilir hareketlilik ve biyoçeşitlilik olmak üzere 7 politika mevcuttur. My Enerji Solar olarak bu içeriğimizde yeşil mutabakat nedir? (green deal), karbon vergisinden kimler etkilenecek, Paris İklim Anlaşması maddeleri gibi detayları ele aldık.
Avrupa Yeşil Mutabakatı (Green Deal), Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Paris İklim Anlaşması ve Karbon Vergisi
Uzmanlara göre yüzey sıcaklığındaki yarım derecelik bir artış:
- sel riskinin %70 oranında artmasına
- kuraklığa maruz kalan insan sayısını 410 milyona
- tarımdaki verimliliğin ciddi derecede düşmesine
- çevresel felaketlerin %20 oranında artmasına neden olur.
Bu yüzden dünyanın en önemli gündem konularından birisi iklim değişikliği konferanslarıdır. Özellikle Paris İklim Anlaşmasıyla birlikte gündeme gelen Karbon Vergisinden sonra ele alınan en önemli başlıklardan birisi Yeşil Mutabakattır.
Avrupa Birliği iklim krizlerine önlem almak için 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarının olmadığı ilk kıta olmayı hedeflemektedir.
Yeşil Mutabakat (Green Deal) Hangi İşletmeyi Nasıl Etkileyecek?
AB uluslararası ticaretten kaynaklanan emisyonları azaltmak için Paris Anlaşmasıyla birlikte Karbon Vergisi gibi hukuki düzenlemeler getirmeye hazırlanmaktadır. Avrupa’da şu an geçerli olan karbon vergilendirmesi emisyon tonu başına 30 euro’dur. Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Mutabakattan sonra bu tutarın karbon emisyon tonu başına 50 euro olması düşünülmektedir.
Yeşil Mutabakat Eylem Planı En Çok Hangi Sektörleri Etkileyecek?
Yeşil Mutabakat Eylem Planından hemen her sektör etkilenecektir. Ancak tekstil; tarım, gıda, sanayi, çimento ve inşaat, perakende ve enerji gibi yapısı gereği yüksek karbon emisyonuna sahip sektörlerin karbon vergisinden azami ölçüde etkilenmesi beklenmektedir.
Paris İklim Anlaşması, Yeşil Mutabakat ve Karbon Vergisine Nasıl Hazırlanabilirsiniz?
Paris İklim Anlaşmasına ve Yeşil Mutabakat Eylem Planına uymayan ve taahhütlerini yerine getirmeyen ülke firmalarına yönelik bazı sınırlamalar gündemdedir.
- Avrupa Birliğinde şu an ton başına 30 euro karbon vergisinin emisyon tonu başına 50 euro’ya çıkarılması
- Bu firmaların yeni serbest ticaret anlaşmasından çıkarılması
- Sınırda karbon vergileri uygulaması kapsamında şartları sağlamayan firmalar için ekstra vergi
- Ticarete konu olan ürünler için yeni standartlar ve eko etiketleme sistemi
Yürürlüğe girmesi planlanan bu çalışmalar özellikle Avrupa Birliği ile ticaret yapan tarım, tekstil, gıda, sanayi, çimento ve inşaat, perakende ve enerji firmalarımızı doğrudan etkiliyor.
Yeşil Mutabakat, Paris Anlaşması ve Karbon Vergisine rağmen hâlâ elektriğe para mı ödüyorsunuz?
MY Enerji Solar olarak Türkiye’nin DNA’sında Güneş Enerjisi bulunduğuna inanmakta ve bu yenilenebilir enerji kaynağını en optimum şekilde kullanmak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Siz de çatınıza %60’a varan hibe desteğiyle güneş enerji sistemi (GES) kurarak 25 yıl boyunca elektrik faturası ödemeyebilir; ihtiyaç fazlası elektriği devlete satabilir ve maliyeti ne olursa olsun harcamanızı 4-6 yılda amorti edebilirsiniz. Paris Anlaşması, Yeşil Mutabakat ve Karbon Vergisi şartlarını yerine getirmek için buraya tıklayarak 2021 için son hibe dönemi bitmeden hemen ücretsiz teklif alabilirsiniz.
Yeşil Mutabakat ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Yeşil Mutabakat Önemi Nedir?
Avrupa Yeşil Mutabakatı Türkiye’yi Nasıl Etkiler?
Yeşil Mutabakat Temel Konuları Nelerdir?
Yeşil Mutabakat Ne Zaman Kabul Edildi?
Green Transition nedir?
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol
Bir Yorum