GES için Çağrı Mektubu Süreci Nedir?
Ülkemizde yapacağınız yenilenebilir enerji yatırımları için 2 seçenek mevcuttur. Bunlardan biri lisanlı ve diğeri ise lisanssız olarak yapılmaktadır. Yenilenebilir enerji yatırımları için bir çok bürokratik süreç vardır ancak aynı zamanda bir çok faydalı ve önemli yatırımlardır. Çağrı mektubu süreci ise Lisanssız elektrik üretimi için süreçlerin en başında gelmekte olup kolay bir işlem değildir.
GES Çağrı Mektubu Nedir?
Arazi veya çatı GES uygulaması planlayan firmalar tüketim ve sözleşme gücü değerlerine bağlı olarak kurulum yapabilecekleri gücü belirleyebilirler. Aynı zamanda Çatı üstü GES kurulum yapacak firmalar çatılarındaki müsait alana göre de hareket etmelidir. Bu noktada detaylı bilgi için Arazi GES makalemize buradan ve Çatı GES makalemize ise buradan ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için ise MY Enerji Solar firmamıza buradan ulaşabilirsiniz.
GES Başvuru Süreci Nasıl İşler?
Çağrı Mektubu başvurusu, GES kurulumu sağlanacak bölgenin bağlı olduğu elektrik idaresi üzerinden yapılmaktadır. Her ayın 30’una kadar yapılan başvurular diğer ay değerlendirme sürecine girmekte olup ayın 1’inde yapılan başvurular diğer ayın ortasından itibaren değerlendirilmektedir. Aylık olarak değerlendirmeye alınan başvurularda sürecin sonuçlarının açıklandığı tarihler değişkenlik göstermekle beraber başvuru yapıldıktan sonraki ay evrak kontrolünün sonucu açıklanır. Evraklar uygun bulunduktan 1 ay sonra ise teknik değerlendirme sağlanır. Evraklarda veya teknik değerlendirmede bir eksiklik olmadığı sürece başvurudan 2 ay sonrasında onay alıp proje onay sürecine geçilebilir. Çağrı mektubu alındığı zaman içerisinde YEPDİS (Yenilenebilir Enerji Projeleri İzleme ve Değerlendirme Sistemi) kaydı bulunur. Yapılan her başvurunun süreçleri YEPDİS sistemi üzerinden yürütülür.
Lisanssız GES Başvuru Süreci
Öncelikle Çağrı Mektubu başvurusu yapılır. Ardından proje başvuru ve onay süreçleri mevcuttur. Tüm bu süreçlerle alakalı olarak detaylı bilgi edinmek adına “Lisanssız GES Başvuru Süreci Nedir?” adlı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
Lisanssız GES Dilekçesi Örneği
Çağrı Mektubu Ücretleri Ne Kadardır?
2023 yılı için belirlenen Lisanssız Üretim Başvuru Bedelleri KDV Dahil şu şekildedir;
2023 Lisanssız Üretim Başvuru Bedelleri (KDV Dahil) | |
---|---|
0-25 kW için | 0 TL |
25-250 kW için | 1250,45 TL |
250 kW-5 MW için | 2500,9 TL |
5 MW üzeri için | 5001,67 TL |
Bu tutarlar başvuru öncesi yatırılması gerekmekte olup dekonta ise “Lisanssız elektrik üretim başvuru bedelidir.” diye ibarenin belirtilmesi gerekmektedir.
Çağrı Mektubu Başvurusu için Neler Yapılmalıdır?
GES kurulumu için santralin yapılacağı arazi veya çatı alanı detaylı bir keşif yapılarak fizibilite çalışması yapılır. Bu fizibilite çalışması ile birlikte ön proje oluşturularak kurulum planlanan kapasite belirlenir. Bu kapasite, yatırımı yapacak firmanın trafo ve sözleşme gücü değerleriyle de uyumlu olmasına dikkat edilir. Daha sonrasında başvuru yapılacak elektrik idaresinin talep ettiği belgeler görüşülür ve Çağrı mektubu almak adına başvuru yapılır.
Çağrı Mektubu Alınması için Hangi Evraklar Gereklidir?
Öncelikle çağrı mektubu alınması için kurulacak tesisin bulunduğu ildeki elektrik dağıtım şirketine aşağıda belirtilen evraklar ve bilgilerle başvuru yapılmalıdır. Bu başvuru sonrası gerekli mercilerden uygunluk görüşü için yazı çıkması beklenir.
- Lisanssız üretim bağlantı başvuru formu
- Yetkili kişilerin yetki belgeleri
- Tapu veya abonelik bulunan işletme kira ise asgari 2 yıl süreli ve ekinde imza sirküleri bulunan kira sözleşmesi (Üretim tesisinin kurulacağı yere ait olmalıdır)
- Üretim tesisinin herhangi bir orman sayılan, kamu veya hazine arazisi üzerine kurulmak istenmesi durumunda kullanım hakkının alındığını gösteren belge
- Abone numarası
- Elektrik dağıtım şirketine başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekont
- GES Kurulacak tesisin teknik detaylarını gösteren Tek Hat Şeması
- GES Teknik Değerlendirme Formu
- Aplikasyon Krokisi
- Başvuruyu yapan firmanın ortaklık yapısını ve ortaya koyan belgeler (Ticari sicil gazetesi vb.)
- Vergi Levhası
- İskan Belgesi (Sadece Çatı GES için)
- Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında belge (Sadece Arazi GES için)
- Marjinal Tarım Arazisi yazısı (Sadece Arazi GES için)
Çağrı mektubu başvurusu sırasında evrakların toparlanmasından ziyade hazırlanması gerekenler de mevcut olmakla beraber anlaşma yaptığımız firmalar adına tüm başvuru süreçlerini MY Enerji Solar olarak profesyonel mühendis kadromuz ile yönetmekteyiz. Profesyonel ekibimiz ile sizler adına Arazi ve Çatı GES yatırımlarınızda çözüm ortağınız olmak ister, satis@myenerjisolar.com adresimiz üzerinden değerli taleplerinizi bekleriz.
GES için Çağrı Mektubu Süreci Nedir ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Çağrı mektubu nasıl alınır?
GES bağlantı anlaşması ne zaman yapılır?
LÜY veya LUY ne demek?
Türkiyede kaç GES var?
GES arazisi nasıl olmalı?
GES Hangi Bakanlığa Bağlı?
Güneşlenme süresi ne demek?
İlginizi Çekebilir: Yeni Yönetmeliğe Uygun Yatırım: ARAZİ GES
Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol