Solar Enerji

GES Kurulumu Nasıl Yapılır?

GES Kurulumu Nasıl Yapılır
GES Kurulumu Nasıl Yapılır

GES Kurulumu Nasıl Yapılır?

GES yani açık ismi ile Güneş Enerji Santrali uygun olan her yere profesyonel mühendislik hizmeti ile birlikte maksimum verimi elde edebilecek şekilde kurulabilir.

GES Nerelere Kurulabilir?

Ges kurulumu şebekeye bağlantı yapılmadığı sürece istediğiniz her yere kurabilirsiniz ancak bizim önerimiz ve Resmi taraftan kabul görebilecek bir Güneş Enerji sistemi Müsait ve statik olarak uygun çatılarınıza veya Uygun araziler üzerine kurulabilir.

GES Projesi Nasıl Hazırlanır?

GES Projesi öncelikle güncel yönetmeliklere göre ihtiyacınız olan elektriği karşılama amacı ile ve / veya ihtiyacınız olan elektriğin 2 katı kadar üretim planlamasına (1 katı mahsuplaşılacak 1 katı devlete satış yapılacak şekilde) istinaden çatınıza ve / veya arazilere kurulacak şekilde planlaması ve mühendisliği yapılarak hazırlanmaktadır. Bu hazırlanacak projede önemli etkenler kısaca şunlardır ; Trafo gücünüz , Çatınızın Metrekaresi ve / veya Arazinin Metrekaresi Yıllık elektrik tüketiminiz , Kurulum çatıya olacak ise çatınızın Maddesi (Sandviç panel , Membran vb.) bu bilgiler doğrultusunda doğru mühendislikle birlikte GES projeniz hazırlanabilir.

GES Projesi için Nereye Başvurulur?

Güneş Enerji Santrali başvuruları için Çatı GES’lerde ilk etapta çağrı mektubu başvurusu yapılması lazım Çağrı mektubu başvuruları bağlı olduğunuz elektrik dağıtım firmalarına yapılır Bunlardan Birkaçını örnek verecek olursam Tekirdağ bölgesindeki bir yatırımcı TREDAŞ’a Sakarya bölgesinde bulunan bir yatırımcı SEDAŞ a başvuru yapmalıdır. Arazi Santrallerinde ise GES kurulacak arazinin bulunduğu lokasyonda ki dağıtım şirketine başvuru yapılacaktır. Ayrıca Arazi kurulumlarında Marjinal raporu alınması gerekmektedir. Marjinal raporu almak için bağlı olduğu İl tarım müdürlüğünden marjinal raporu alınacaktır. Çağrı mektubundan sonraki evrede GES UYGUNLUK belgesi alınmaktadır. Bu belge de Bağlı olunan belediyeden alınmaktadır. Çatı GES projelerinde çatının dayanıklılığına kesin rapor alınabilmesi için Üniversite onaylı statik rapor alınması gerekmektedir.

GES Sistemi Nasıl Çalışır
GES Sistemi Nasıl Çalışır

GES Sistemi Nasıl Çalışır?

GES sisteminde Güneş panelleri Güneşten gelen ışınımı hücreleri oluşturan silisyumlar sayesinde elektriğe dönüştürür bu dönüşen elektrik DC elektriktir. Ancak bizim fabrikalarımızda ve evlerimizde kullandığımız bir çok elektrikli makine, alet AC elektrik ile çalışır bu yüzdendir ki Güneş panellerinin ürettiği DC elektriği İnverterler yardımı ile AC elektriğe dönüştürerek evlerimizde ve fabrikalarımızda kullanılabilir hale getirilmektedir.

GES Kurulumu (Örnek Sunum)

1302,4 kWp Arazi GES GES kurulumu için örnek bir PDF’tir.

GES Ne Kadar Kazandırır?

GES ne kadar kazandırır sorusuna tam net bir yanıt vermek doğru olmaz çünkü bu çok değişken bir durumdur Projenin gücü, lokasyonu , AC / DC oranı gibi birkaç farklı donenin olması ile bu gelir hesaplanabilir.

Ancak kabaca düşünecek olur ise Türkiye genelinde yatırım şuan ki güncel elektrik fiyatı ve GES proje fiyatları göz önünde bulundurulduğunda 3 – 4 yıl arasında sistem kendisini amorti etmektedir.

Bir örnekle 100.000$’lık bir GES yatırımı yaptığınızda Yıllık olarak 25.000$’lık elektrik üretip size bu miktarda gelir sağlayacaktır.

GES İzni Nasıl Alınır?

GES izni az önceki maddede belirtmiş olduğum gibi bağlı olunan dağıtım şirketine başvuruda bulunarak çağrı mektubu (GES kurma izni) alınmaktadır. Bunun yanı sıra bağlı olduğunuz belediyeye başvuru yapılarak GES izni alınmaktadır.

GES’den Elektrik Üretimi için Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • Güneş Paneli
  • İnverter
  • GES PANOSU
  • DC-AC kablo
  • Alt konstrüksiyon
  • Kablo tavası ve kapağı
  • Haberleşme kablosu ve topraklama
GES Kurulum Yönetmeliği Nedir
GES Kurulum Yönetmeliği Nedir

GES Kurulum Yönetmeliği Nedir?

GES kurulum yönetmeliği GES kuracak olan yatırımcıların ve GES kuracak olan yüklenici EPC şirketlerini yakından ilgilendiren bir yönetmeliktir.

Bu yönetmelikte kurulacak Güneş enerji santralinin gücünü üretilen elektriğin ne kadar kısmını kullanıp ne kadar kısmını satabileceğimizi ve bu satılan ve/veya kullanılan elektriğin fiyatlandırılmasını belirleyen yönetmeliktir.

Resmi gazetede yayınlanan bu yönetmeliği detaylıca bu linkten ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Enerji Kimlik Belgesi Nedir? (EKB Sorgulama)

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Teklif Alın