Solar Enerji

Karbon Ayak İzi Nedir? Nasıl Azaltılabilir?

Karbon Ayak İzi Nedir, Nasıl Azaltılır?

MY Enerji Solar olarak Paris İklim Anlaşması, Karbon Vergisi ve Yeşil Mutabakattan sonra gündemimize bu sefer Karbon Ayak İzi konusunu ele aldık. Karbon ayak izi nedir, karbon ayak izi nasıl hesaplanır, karbon ayak izini azaltmak için neler yapılabilir, karbon ayak izini artıran faktörler nedir gibi başlıkları inceleyeceğiz.

Karbon Ayak İzi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

İnsan faaliyetleri sonucunda üretilen Karbon Ayak İzi; bir kişinin, işletmenin veya ülkenin Dünya atmosferine saldığı toplam sera gazı miktarıdır. Karbon ayak izi aslında bireyin, organizasyonun veya faaliyetin atmosfere ne kadar karbondioksit saldığının bir ölçümü ve hesabıdır. Yani karbon ayak izi hesaplaması (ölçümü), bir şeyin çevre üzerindeki etkisini ölçmenin bir yoludur. Diğer adı ise “ekolojik ayak izi“dir.

Özetle karbon (ekolojik) ayak izi, bir kişinin yaydığı sera gazlarının miktarını ölçen çevresel bir ayak izidir. Bu ayak izi metrik ton karbondioksit olarak hesaplanmaktadır.

Karbon Ayak İzi İşletmeleri ve Hayatı Nasıl Etkileyecek?

Paris İklim Anlaşması, Karbon Vergisi ve Yeşil Mutabakat içeriklerimizde değindiğimiz gibi bu anlaşmalara uymayan işletmelere yönelik bazı yaptırımların uygulanması gündemdedir. Bu yaptırımların en önemlileri ise şunlardır:

  • Avrupa Birliğinde şu an ton başına 30 euro olan karbon vergisinin emisyon tonu başına 50 euro’ya çıkarılması
  • Standartları karşılamayan firmaların yeni serbest ticaret anlaşmasından çıkarılması
  • Sınırda karbon vergileri uygulaması kapsamında şartları sağlamayan firmalar için ekstra vergi
  • Ticarete konu olan ürünler için yeni standartlar ve eko etiketleme sistemi

Paris Anlaşması ve Yeşil Mutabakat Eylem Planından karbon vergisi yaptırımlarıyla hemen her sektör etkilenecektir. Ancak tekstil; tarım, gıda, sanayi, çimento, inşaat, perakende ve enerji gibi yapısı gereği yüksek karbon emisyonuna sahip sektörlerin karbon vergisinden azami ölçüde etkilenmesi beklenmektedir. Bu yüzden işletmelerin karbon ayak izi oranlarının standartlara uyması büyük önem taşımaktadır. Standartlara uymayan işletmeler ise ilk etapta yukarıda değindiğimiz yaptırımlara maruz kalacak ve yaptırımların dozajı her geçen yıl artırılacaktır.

Karbon ayak izi oluşumunun en önemli sebebi fosil yakıtların tüketimi ve ormansızlaşmadan kaynaklanan karbondioksit emisyonudur. Bu emisyonu azaltmak için şunlar yapılabilir:

5 Pratik Adımla Şirketinizin Karbon Ayak İzini Nasıl Azaltabilirsiniz
5 Pratik Adımla Şirketinizin Karbon Ayak İzini Nasıl Azaltabilirsiniz

5 Pratik Adımla Şirketinizin Karbon Ayak İzini Nasıl Azaltabilirsiniz?

İşletmeler için karbon ayak izini azaltmanın en makul yollarından birisi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektir. Örneğin enerji tüketiminizi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayarak 25 yıl boyunca neredeyse her yıl ortalama 5.607.000 kg eşdeğerindeki karbondioksitin atmosfere salınmasını engellemiş ve doğaya en az 13.630 adet ağaç dikmeye eş değer bir fayda sağlayabilirsiniz.

Bunun dışında enerjinizi Güneş Enerjisinden karşılamanız durumunda;

  • GES (Güneş Enerji Santrali) masraflarınız için %60’a kadar devletten vergi alabilirsiniz. Uzmanlarımızın konuyla ilgili hazırladığı GES HİBE REHBERİNİ aşağıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Güneş Enerjisi Hibe Rehberi
Güneş Enerjisi Hibe Rehberi
  • Güneş Enerji Sistemi kendisini ortalama 4-6 yılda amorti etmektedir. Amorti süresinden sonra 20 yıl boyunca elektrik faturası ödemeeyebilirsiniz. Lisanssız GES başvuru süreci hakkındaki yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.
Lisanssız GES Başvuru Süreci
Lisanssız GES Başvuru Süreci
  • İhtiyaç fazlası elektriğinizi mahsuplaşma sistemiyle devlete satabilir ve ikinci bir gelir kaynağı yaratabilirsiniz. Mahsuplaşma (devlete elektrik satmak) sistemiyle ilgili yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.
Mahsuplaşma Nedir (Devlete Elektrik Satmak)
Mahsuplaşma Nedir (Devlete Elektrik Satmak)
  • Paris anlaşması ve karbon vergisinin getireceği dudak uçuklatan yaptırımlardan muaf olabilirsiniz.
Paris İklim Anlaşması, Yeşil Mutabakat ve Karbon Vergisi
Paris İklim Anlaşması, Yeşil Mutabakat ve Karbon Vergisi
  • Her yıl 5.607.000 kg eşdeğerindeki karbondioksitin atmosfere salınmasını engelleyebilirsiniz.
  • Her yıl doğaya en az 13.630 adet ağaç dikmeye eş değer bir fayda sağlayabilirsiniz.

Karbon Ayak İzini Azaltmanın Diğer Yolları

  • Kurumunuzda masaüstü bilgisayarlar yerine dizüstü bilgisayar kullanın. Çünkü laptoplar masaüstüne göre yüzde 75 daha az enerji tüketmektedir.
  • İşletmenizin/ofisinizin öğle arasında ya da diğer öğününde yerli gıdaları tercih edin. Çünkü gıdaların uzun mesafeler kat ederek bizlere ulaşma sürecinde tüketilen enerji ve yakıt karbon ayak izini artırır.
  • Plastik şişe kullanmamaya gayret edin. Dünya üzerindeki milyarlarca su şişesinin yüzde 60’ından fazlası geridönüşüm için uygun değildir. Bu plastikler dünyamıza çok büyük zarar vermektedir.
  • Ampullerinizi LED ışıklarla değiştirin. Böylece ampul ömrü boyunca yaklaşık 500 kg karbondioksit salınımını önlemiş olursunuz.
  • Çamaşırınızı ideal sıcaklıkta yıkayın. Çamaşır yıkama işlemi sırasında gereken enerjinin yaklaşık yüzde 75’i suyun ısıtılması için kullanılır. Yıkama sıcaklıklarını düşürmek, enerjiden tasarruf etmenizi sağlayarak azaltırken, kıyafetlerinizin ömrünü uzatır.
  • Kısa mesafelerde araba yerine bisiklet kullanın. Böylece yakıt tüketimine bağlı karbon salınımı ciddi oranda azalacaktır.
  • Toplu taşımayı tercih edin. Gideceğiniz yere ulaşmak için yürümek ya da bisiklet kullanmak gibi seçenekler mümkün değilse, bireysel araç kullanımından önce toplu taşımayı tercih etmelisiniz. Otobüs veya metro gibi raylı sistemleri bireysel araçlara tercih etmeniz de kişi başına düşen karbon ayak izi miktarını büyük oranda düşürecektir.
  • Uçak yolculuklarınızı azaltın. Hava ulaşımı katedilecek mesafe ve harcanacak yakıta bağlı olmak üzere, karbon ayak izini en çok artıran ulaşım aracı olma özelliğini taşır. Günümüz dünyasındaki gerekliliğini anlamakla birlikte, gelecek için oldukça yüksek derecede tehdit oluşturan uçak yolculuklarını azaltmak için, kimi gelişmiş Avrupa ülkeleri önlemler almaya başladı bile. Uluslararası ulaşımda uçak yerine tren yolculuklarını teşvik eden ülkeler, günlük sefer sayılarında da azaltmalar yapmak için çalışmalar yapıyor. Siz de mümkün olduğu sürece uçak yolculuklarını azaltarak bu duruma katkı sağlayabilirsiniz.
  • E-Faturaya geçin ve mail çıktılarınızı azaltın. Ortalama bir yetişkin, her yıl 4 kg fatura ve önemsiz posta (broşür, tanıtım) alır. Bu istenmeyen postalar, su ve ağaçların israfına yol açar.

Yeşil Mutabakat, Paris Anlaşması ve Karbon Vergisine rağmen hâlâ elektriğe para mı ödüyorsunuz?

MY Enerji Solar olarak Türkiye’nin DNA’sında Güneş Enerjisi bulunduğuna inanmakta ve bu yenilenebilir enerji kaynağını en optimum şekilde kullanmak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Siz de çatınıza %60’a varan hibe desteğiyle güneş enerji sistemi (GES) kurarak 25 yıl boyunca elektrik faturası ödemeyebilir; ihtiyaç fazlası elektriği devlete satabilir ve maliyeti ne olursa olsun harcamanızı 4-6 yılda amorti edebilirsiniz. Paris Anlaşması, Yeşil Mutabakat ve Karbon Vergisi şartlarını yerine getirmek için buraya tıklayarak 2023 için hemen ücretsiz teklif alabilirsiniz.

Karbon Ayak İzi Nedir ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbon ayak izi, kişi & firma veya kuruluşların atmosfere saldığı sera gazlarına verilen addır.

Karbon Azaltım Sertifikası Nedir?

Karbon azaltım sertifikası, karbon emisyonunu azalttığına gösteren bir kanıt olarak gösterilebilir. Bu sertifkayı alan firmalar kullanıcı karşısında daha avantajlıdırlar.

Karbon Ayak İzi Unsurları

  • Fosil Yakıt Tüketimi
  • Atık Maddeler
  • Sanayileşme
  • Hava Yolculuğu

Karbon Ayak İzi Neden Hesaplanır?

İnsanların ne kadar karbon emisyonu yarattığını ve bunu hangi araçlarla yarattığına bakmak için hesaplanır.

Karbon ayak izinizi hesaplamak için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

karbon vergisi ve paris iklim anlaşması

Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Green Deal, Karbon Vergi Uygulaması ve Paris İklim Anlaşması

Yenilenebilir Enerji Sektörü ile ilgili faydalı blog içeriklerimizi Google Haberler'den takip etmek ister misiniz? Google Haberlere Abone Ol

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Teklif Alın